După o pauză generată de multitudinea activităților din sărbătorile pascale, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Calinic, reîncepe corespondența cu localnicii, pe adresa de e-mail raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro
El este întrebat de un credincios „de ce la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou se preferă să se slujească pe o scenă, fie și în condiții meteo nefavorabile?
Ar fi util să se acorde Catedralei Nașterea Domnului rangul de Catedrală Eparhială și statutul implicit de mănăstire, dacă se poate sluji în ea.
Este foarte greu ca mica biserică de la Sfântul Ioan să deservească cerințele unei Catedrale Eparhiale”.
ÎPS Calinic răspunde că “pentru numărul mare de credincioși participanți la slujbele din duminici și sărbători ar fi necesară o biserică de dimensiunile Catedralei Mântuirii Neamului; or, neavând o astfel de biserică, din respect față de credincioșii participanți, preferăm să slujim afară.
În zilele de rând se slujește în catedrală și în paraclis.
Peste puțin timp vom fi nevoiți să slujim în fiecare zi pe scena din curte, ansamblul monastic intrând integral într-un proces de restaurare.
Cât despre Catedrala Nașterea Domnului, aceasta rămâne biserica de suflet a celor care au construit-o, având încă de la început statutul de biserică de parohie”.
Cei care au construit-o sunt preotul paroh Petru Argatu, alături de frații săi, preoții Gavril și Ștefan Argatu, evident cu sprijin financiar consistent din partea Primăriei Suceava, principalul sponsor al lucrării.
TEODOR PUȘCAȘU