Pe 19 aprilie, echipa operatorie formată din medicii ortopezi Marius Grămadă, Ciprian Puha și Rareș Voinea, medicii anesteziști Adrian Vasilcovici și Dorin Stănescu și asistenții medicali Dana Panciuc si Anca Jureschi au desfășurat, la Spitalul Județean Suceava, o intervenție chirurgicală ortopedică ce a necesitat și utilizarea, în premieră pentru județ, a unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie.
Pacientul, un bărbat de 41 de ani cu obezitate morbidă (aprox. 240 de kilograme), a fost implicat într-un accident rutier în urmă cu două săptămâni.
Investigațiile efectuate în UPU au identificat o fractură la nivelul șoldului stâng, care necesita intervenție chirurgicală ortopedică.
“A fost o adevărată provocare pentru personalul medical, întrucât intervenția a necesitat pat special, masă operatorie specială, au fost folosite cele mai mari instrumente și chiar și așa am fost la limita tehnologiei.
Investigațiile imagistice s-au efectuat cu dificultate din cauza circumferinței abdominale a pacientului, care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului.
Interventia a durat aproximativ 6 ore, numai instalarea pacientului pe masa de operație a durat 45 de minute și a necesitat 7 persoane”, menționează un comunicat al spitalului.
Riscul de sângerare masivă la un astfel de pacient fiind ridicat, echipa ATI a hotărât folosirea, în premieră, a unui dispozitiv de tip „cell-saver” pentru a recupera o parte din sângele pierdut intraoperator și retransfuzat pacientului.
În timpul intervenției, pacientul a pierdut aproximativ 3 litri de sânge, din care s-a reusit recuperarea, procesarea și transfuzarea a aproximativ 1 litru concentrat eritrocitar.
“Evoluția pacientului a fost favorabilă până acum, dar este necesară supravegherea lui în continuare, întrucât riscul de a dezvolta complicații majore este în continuare ridicat.
Este pacientul cu greutatea cea mai mare operat până acum în secția de ortopedie”, menționează reprezentanții Spitalului Județean Suceava.
BEATRICE OȘEAN