Atunci când am început căutările în arta duoscopică, internetul nu oferea prea multe imagini cu acest tip de iluzii însă, odată cu trecerea timpului, ele s-au înmulţit astfel încât astăzi este foarte greu să mai identifici autorul lucrărilor. Îţi trebuie multă determinare pentru a-l găsi pe cel ce a conceput imaginea. De multe ori se poate cădea în capcana de a identifica pe cel ce face postarea imaginii cu însuşi autorul lucrării, ceea ce este o eroare semnificativă. Aşa mi s-a întâmplat şi în cazul lui Victor Yonan, încât a trebuit să inteprind multe căutări şi să port diverse discuţii pentru a mă putea edifica asupra identităţii autorului.
Lucrările lui sunt impresionante. Abordează diverse domenii plastice în care excelează, dar se disting trei paliere: clasicismul orientat spre portret şi iconografie, iluziile cu reprezentare antropomorfă, respectiv, desenul satiric şi cel de ilustrare de carte. Victor Yonan este un artist complex, flexibil, adaptabil la toate provocările noului, dar cred că în momentul acual aceste paliere de abordare îl definesc suficient ca pe un artist complet.
Iscusinţa sa artistică i-a permis să-şi formeze conexiuni pe toate meridianele globului. Lucrările sale pot fi găsite în Egipt, Italia, SUA, Rusia, Canada și Ierusalim. Victor Yonan este un autodidact în arta plastică. A iubit desenul încă din fragedă pruncie şi s-a perfecţionat lucrând. Acum pictează biserici, atât în formula iconografică clasică, cât şi în cea iluzată, fiind considerat, în Egipt, unul dintre pionierii acestui stil artistic. Lucrările lui Salvador Dali au fost sursa lui de inspiraţie.
„Mulți oameni se bucură să-i vadă icoanele în Ierusalim, Mănăstirea Abba Antony, Mănăstirea Abba Shenouda, Mănăstirea Abba Samuel Mărturisitorul, la multe alte biserici și, de asemenea, în hotelurile de lângă templele egiptene antice. Victor Younan Hana descrie realismul personajelor biblice și desenează icoanele călugărilor și călugărițelor. Nimeni nu-i poate ignora caricaturile. El este, fără îndoială, considerat o adevărată școală pentru cei ce vor să inveţe utilizarea culorilor. Este destinatarul multor premii de profil și a fost declarat ca fiind unul dintre pionierii artei iluziilor după ce desenele sale au fascinat copiii și adulții ce i-au privit lucrările”, declară scriitorul Ephraim Henen.
Victor Yonan este membru al multor societăți caritabile și al Episcopiei Tineretului Egiptean – Biserica Ortodoxă Coptă. Lucrează voluntar în predarea desenului atât tinerilor, cât și copiilor. Se străduiește să caute și să încurajeze tinerii talentați. De asemenea, Victor Yonan Hana se bucură de privilegiul acceptării multor din lucrările sale duoscopice în programul iconografic al Bisericii Copte şi a avut surpriza plăcută să constate că publicul nu numai că le acceptă, dar le şi adoră. Ca urmare, majoritatea lucrărilor sale duoscopice sunt, de fapt, icoane, subiectul fiind, evident, inspirat de evangheliile creştine. În general, descoperim în reprezentările sale dualiste chipul lui Iisus Hristos, al Feciarei Maria, dar şi al diferiţilor monahi sau sfinţi ai bisericii copte. Unele lucrări sunt construite ca iluzie de tip upside down, altele doar ca metamorfoze.
„Fuga în Egipt” este un tablou inspirat de relatările evanghelice. Sfânta familie a trebuit să se refugieze în Egipt pentru a scăpa de prigoana uciderii copiilor ordonată de Irod, monarhul care ştia că Cel ce s-a născut în Betleem va fi împărat. Metafora era o judecată mult prea complexă pentru nivelul său de înţelegere aşa că a preferat masacrul.
Icoana lui Victor Yonan reprezintă Sfânta Familie: pe Iosif, îngrijorat, privind în urmă, Fecioara Maria, călărind pe asin, ţinând protector în braţe pe Pruncul Sfânt. Piramida din fundal certifică la nivel simbolic intrarea în Egipt. Aceste detalii, printr-o ticluită juxtapunere, formează un portret pe care îl putem atribui lui Iosif, un chip ce încă păstrează patina îngrijorării şi a protecţiei.
Urmărind relatările evanghelice nu putem să nu remarcăm că lucrarea surprinde, într-o singură imagine, esenţialul. Însă el concentrează multe detalii ce formează o stare de spirit pe care numai un refugiat a simţit-o pe propria piele. Avem o conjugare între îngrijorare (în formă dominantă) şi mulţumire, oferită de siguranţa refugiului (în formă abia perceptibilă): emoţie.
Din punct de vedere teosofic, „Fuga în Egipt” este considerată nu numai un refugiu temporar al Sfintei Familii, ci pătrunderea într-o lume nouă, a iniţierii în cunoaştere, conectarea la transcendent. Evangheliile nu descriu ce s-a întâmplat în Egipt, dar la întoarcere Issus înfăptuia minuni. Putem să înţelegem multe din asta, sau nimic. Nu ştiu dacă astăzi lumea caută Egiptul pentru iniţiere, dar sigur este un teren turistic de excepţie. Piramidele, mormintele faraonilor sunt repere importante, dar eu cred că şi icoanele lui Victor Yonan se pot ridica la un asemenea nivel de coordonate turistice. Cei care au aflat de lucrările sale duoscopice, le caută. Aşa că dacă doriţi să vă completaţi „refugiul” cultural nu numai cu ceea ce ştiţi deja, ci să vedeţi şi ceva inedit, mi se pare mai potrivit să vă îndemn: Fuga în Egipt!