Urmare a exploziei produse pe 27 martie la un apartament din municipiul Suceava, o comisie alcătuită din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspectoratului în Construcții și Primăriei au efectuat verificări în privința modului în care este respectată procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.
Din datele furnizate de către Delgaz Grid a reieșit că 28,8% dintre utilizatori nu sunt la zi cu reviziile și verificările tehnice ale instalațiilor.
Anul trecut, echipele Delgaz Grid au intervenit la 1.542 apeluri de urgență venite din partea abonaților.
Comisia a solicitat informații celor 12 firme acreditate ANRE și ISCIR să execute lucrări de instalare, verificare și revizii pentru instalații de gaze naturale, dar numai 7 au dat curs cererilor.
“În urma analizării materialelor puse la dispoziție, comisia a constatat că o parte din fișele de evidență a lucrărilor periodice de verificare tehnică nu respectă formatul (lipsă rubrici, format învechit al formularului), o parte din registrele de verificare și revizie nu sunt completate conform cerințelor, un număr mic de operatori economici au pus la dispoziție contractele de prestări servicii, niciun operator economic nu a transmis evidența numerică/procentuală actualizată a utilizatorilor finali care au depășit termenul legal de efectuare a reviziilor, niciun operator economic nu a transmis situația numărului de notificări înaintate către furnizorul de gaze naturale în vederea întreruperii alimentării cu gaze naturale a consumatorului final pe motivul neefectuării în termen a reviziei, iar, din datele puse la dispoziție de către operatorii economici, comisia nu a putut stabili dacă numărul de angajați care dețin autorizările necesare este suficient pentru acoperirea lucrărilor efectuate în baza contractelor de prestări servicii contractate” a precizat prefectul Alexandru Moldovan.
El a transmis obligațiile pe care le au asociațiile de proprietari și proprietarii, concluziile fiind că “la nivelul municipiului Suceava nu au fost realizate la termen pentru toți clienții finali operațiile de întreținere ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale.
Dintr-un total de 34.587 clienți finali, nu au fost efectuate la scadență 3.156 revizii (34,53%), respectiv 6.810 (26, 76%) verificări.
Un număr semnificativ de utilizatori casnici nu cunoaște faptul că montarea detectoarelor de gaz este obligatorie.
În fișele de evidență a lucrărilor periodice de verificare tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale este o rubrică în care operatorii care efectuează verificările trebuie să menționeze dacă există sau nu detectoare de gaz.
Dacă constată lipsa acestora, operatorul care a efectuat verificarea tehnică poate, dar nu este obligat, să sisteze furnizarea gazului metan.
Deoarece nu toți operatorii economici contactați au transmis datele solicitate, comisia nu a putut stabili dacă numărul de angajați care dețin autorizările necesare este suficient pentru acoperirea lucrărilor efectuate în baza contractelor de prestări servicii existente.
Asociațiile de locatari sunt obligate să facă demersurile necesare în vederea efectuării reviziilor/verificărilor tehnice pentru instalația de gaze naturale aflată în proprietate comună, dar această obligație legală nu este cunoscută sau asumată de către toți reprezentanții asociațiilor de proprietari”.