Cei doi poliţişti prinşi în flagrant, ieri, 27 aprilie 2023, au fost reținuți și astăzi se va cere arestarea preventivă pentru 30 de zile. Surse judiciare au declarat pentru Adevărul că ar fi oprit în trafic doar maşini de lux, printre şoferi fiind şi persoane publice, printre care s-ar afla Mircea Geoană şi Gigi Becali, cărora însă nu li s-au cerut bani probabil din cauza expunerii publice.
Printre persoanele oprite în trafic în ultimele săptămâni ar fi şi persoane publice, precum Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, sau Gigi Becali, patron FCSB, au precizat sursele citate, însă vedetelor nu li s-ar fi cerut bani, cel mai probabil din cauza expunerii.
Mai mulţi şoferi vor fi audiaţi de procurori, inclusiv vedete oprite de poliţişti și este posibil ca unii dintre ei ar putea fi puşi sub acuzare pentru dare de mită. De asemenea, procurorii urmează să facă mai multe percheziţii domiciliare.
Ce spun procurorii DNA: spăgi de la 23 de șoferi
“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 aprilie 2023, a suspecților:
PANTEA ANDREI, comisar de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,
OLTEANU VALENTIN, agent șef de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 19 martie – 22 aprilie 2023, suspecții Pantea Andrei și Olteanu Valentin, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit, de la 23 de conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice.
Ca mod de operare, de cele mai multe ori banii ascunși între documentele solicitate de către agentul șef de poliție Olteanu Valentin (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau la comisarul Pantea Andrei. Ulterior, acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârșitul programului acele sume de bani ar fi fost împărțite între cei doi.
În contextul menționat mai sus, la data de 27 aprilie 2023, cei doi suspecți ar fi fost surprinși în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la patru conducători auto suma totală de peste 2.000 lei.
Suspecților Pantea Andrei și Olteanu Valentin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
La data de 28 aprilie 2023, cei doi polițiști urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție“, au transmis procurorii DNA.
Reamintim faptul că acțiunea a avut loc, ieri, pe strada Radu Beller din cartierul bucureștean Dorobanți, unde polițiștii bănuiți au fost puși să stea cu mâinile pe mașină și percheziționați. De asemenea, a fost percheziționată mașina de serviciu în care s-ar fi găsit aproximativ 1.000 de lei, bani marcați.
Un șofer turc care comisese mai multe nereguli în trafic a fost cel care le-ar fi dat mită oamenilor legii.
“Au urmărit și au interceptat autospeciala de poliție, înțeleg că au găsit și o sumă de bani marcați în autospeciala de poliție și, de asemenea, vorbim și de un conducător auto turc care era în spatele autospecialei de poliție”, a transmis Cosmin Andreica, de la sindicatul Europol.
Este vorba despre un ofițer și un agent al Brigăzii Rutiere București, care au fost duși la audieri. Se pare că aceștia nu sunt nu sunt singurii suspecți în dosar. Mai mulți polițiști de la Brigada Rutieră și-ar fi făcut un obicei de a opri mașinile de lux pentru a obține spagă de la conducătorii auto.