Fostul primar PNL din Salcea, Ilie Lungu, și ce doi profesori inculpați și-au aflat sentința finală în procesul
Astăzi, la Curtea de Apel Suceava a fost dată sentința finală în dosarul fraudei de la Evaluarea Națională din comuna Salcea, când primarul de atunci Ilie Lungu a tras sforile pentru a-și supraevalua copilul.
Ilie Lungu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunilor de “cumpărare de influență” și “dare de mită în formă continuată”. De asemenea, acesta și-a pierdut pentru doi ani dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Profesoara Nicoleta Zettel a primit 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru “luare de mită” și “complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri”, iar profesorul Mihai Gîză a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru “trafic de influență”, “complicitate la dare de mită” și “sustragerea sau distrugerea de înscrisuri în formă continuată”. Ambii și-au pierdut dreptul de a profesa în învățământ.
Ce pedepse au primit în primă instanță
Fostul primar PNL de Salcea, Ilie Lungu (fratele primarului municipiului Suceava, Ion Lungu) a fost condamnat de Tribunalul Suceava la 3 ani și 8 luni închisoare.
Nicoleta Zettel, fosta directoare a Școlii Plopeni, a încasat 6 ani închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat (în varianta constituirii), luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite în formă continuată, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, precum și amendă penală de 4.800 lei.
Profesorul de matematică Mihai Gîză a primit 3 ani și 7 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat (în varianta constituirii), trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, instigare la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, instigare la uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și 3.200 lei amendă penală.
Tribunalul Suceava a mai dispus desfiinţarea totală a următoarelor înscrisuri falsificate: teza la limba şi literatura română – sesiunea iunie 2016 atribuită elevului Ioan Ștefan Lungu notată cu 10, teza la matematică notată cu 8,25, teza la limba şi literatura română – sesiunea iunie 2013 atribuită elevului Lucian Brînzei notată cu 10, teza la limba şi literatura română – sesiunea iunie 2014 atribuită elevului Tiberiu Cheia notată cu nota 8,30, teza la limba şi literatura română – sesiunea iunie 2014 atribuită elevei Denisa Haiduc notată cu nota 9,40, teza la limba şi literatura română – sesiunea iunie 2015 atribuită elevului Iosif Cheia notată cu nota 7,10 și teza la limba şi literatura română – sesiunea iunie 2015 atribuită elevei Iuliana Manciu notată cu nota 10.
Între timp, o parte dintre acuzații s-au prescris și astfel s-a ajuns la noile pedepse.