Încep să apară tot mai multe informații despre modul în care acționau membrii grupului “Fabricii de permise” de la Suceava și câți bani făceau din șpăgile primite. Dacă inițial s-a vorbit despre cum era structurat grupul, acum au apărut date cu privire la sumele încasate. Se pare că examinatorii ar fi strâns în jur de jumătate de milion de euro în fiecare an din banii primiți pentru a închide ochii la greșelile candidaților. Tarifele nu era fixe, ci depindeau de vârsta, etnia, sexul candidatului și istoricul ratărilor.
Procurorii au descoperit că sumele oferite drept mită pentru promovarea examenului practic variau între 100 și 600 de euro și erau stabilite după criterii clare: sex, etnie, vârstă și gradul de pregătire.
Femeile și persoanele mai în vârstă plăteau din sume mai mari întotdeauna, fără excepții.
La fel se întâmpla și în cazul persoanelor care erau la a treia sau la a patra examinare. Examinatorii reușeau să strângă într-o singură zi aproximativ 4.000 de euro, iar anual se adunau mai mult de 500.000 de euro.
La proba teoretică, membrii grupului cereau sume exacte și foloseau tehnica audio la distanță pentru a le sufla candidaților răspunsurile corecte. Pentru fiecare răspuns corect, aceștia cereau o mită în valoare de 100 de euro.
Recent, u al VI-lea dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, a fost finalizat de către procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava. În acest dosar au fost trimiși în judecată 28 de inculpați, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 50 de candidați, în cursul anului 2020.
SORIN NICA
Citește și⤵