Pe 6 mai, Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității “Ştefan cel Mare” Suceava a organizat cea de-a IV-a ediție a concursului FIA Food Fest, la care au participat 30 de echipe, alcătuite din 92 de studenți de la ciclurile de studii de licență și masterat.
Tematica concursului a fost crearea de produse alimentare inovative, având ca scop dezvoltarea competențelor studenților în materializarea unei idei într-un produs alimentar, care să respecte legislația din domeniul alimentar.
Produsele prezentate au acoperit o gamă largă: panificație, patiserie-cofetărie, băuturi fermentare și produse alcoolice.
Juriul a fost format din absolvenți și colaboratori ai Facultății de Inginerie Alimentară, angajați în cadrul companiilor Betty Ice, Danilevici Carn-Prod, Rompak Pașcani, Five Continents Group Botoșani, Malu Comprest Botoșani, Auchan Suceava și Aqua Carpatica.
Premiul I a fost obținut de produsul „JulfFIT” realizat de către studenții Klaus Balla, Georgian Cârșmariu, Elena Ceomeică, Vlad Monor și Alina Tofan, coordonați de către șef lucrări dr.ing. Anca Gâtlan și asist.univ.dr.ing. Florin Ursachi. JulfFIT este un produs realizat din cânepă, fiind o reinterpretare a julfei.
Premiul II a fost acordat pentru două produse: „Happy belly”, face parte din categoria produselor zaharoase, fiind un produs funcţional ce conţine materii prime neconvenţionale, cu valoare nutriţională şi energetică superioară produselor similare de pe piaţă, a fost realizat de Andrei Toma, Ana Colniceanu, Andrei Boldea Chirilă, Ionuț Preda și Anca Burac, coordonați de șef lucr.dr.ing. Amelia Buculei și „Color-griss”, realizat de Sabrina Agafiței, Alexandra Miron, Raluca Loghin și Valentin Ababei, coordonați de șef lucr. dr. ing. Sergiu Pădureț, care au încercat să valorifice urzica și leurda și au folosit făina de dovleac pentru realizarea unui mix de grisine.
Premiul III a fost adjudecat de trei produse, după cum urmează: „Praline vegane” – produs realizat de studenții Andreea Avasiloaie, Maria Alupului, Doina Timoficiuc, Alexandra Apostol și Constantin Luncașu, coordonați de șef lucr. dr. ing. Eufrozina Albu, „Dias sweety”, realizat de către Serghei Boghiu, Ana Guțu, Daniela Lăzărescu și Ionuț Șepilov, coordonați de conf.univ.dr.ing. Ana Leahu și „No waste”, realizat de Silviu Federeac și Mitric Gabriel, coordonați de asist univ.drd.ing. Ovidiu Procopeț.
Mențiune au primit produsele „Deliciu de brânză”, realizat de Petronela Florea, Lavinia Tarniță și Daria Ursachi, „Finie crunch” realizat de Polina Timuș și Brândușa Bîrsan, „Tartă cu dulceață de ardei iute” realizat de Andreea Butnariuc, Simona Buziuc, Maria Moroșan și Lili Roznovan și „Brioșă cu caise și rozmarin” realizat de Petronela Florea și Anca Burac.
BEATRICE OȘEAN