Pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului ecologic și pentru determinarea impactului asupra râului Bistrița, s-a constituit o echipă de control care a monitorizat zona, prelevând probe pentru laborator.
Au fost informați asupra acestui aspect și primarii localităților Broșteni și Crucea, iar prefectul de Suceava Alexandru Moldovan a ținut legătura telefonic cu omologul său din județul Neamț, Adrian Niță.
Moldovan a precizat că “probele prelevate sâmbătă, 13 mai seara de către Sistemul de Gospodărire a Apelor au validat poluarea la analiza fizico-chimică de laborator, însă, măsurătorile efectuate în această dimineață (duminică, 14 mai – n.r.) au indicat că poluarea este în scădere.
Această situație a fost posibilă datorită debitului mare înregistrat pe râul Bistrița, care a dus la o diluție mai rapidă și a scăderii valorilor ridicate generate de poluare”.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, azi, în ședință extraordinară, adoptând o hotărâre prin care se cere SC CONVERSMIN SA “dispunerea cu celeritate de măsuri pentru salubrizarea în regim de urgență a cursului râului Bistrița, în zona producerii deversării accidentale de ape de mină” și “înaintarea solicitării delegării de către Ministerul Economiei a unui expert tehnic autorizat care să stabilească cauza producerii poluării accidentale”.
Alte solicitări: “Analizarea de către SC CONVERSMIN SA a oportunității amplasării în proximitatea gurii de evacuare a apelor de mină a unei stații de epurare sau bazine de colectare a acestora” și “Monitorizarea permanentă de către SGA Suceava prin efectuarea unor măsurători de laborator a probelor de apă prelevate”.
Adică fix aceleași măsuri care au mai fost dispuse de zeci de ori în ultimul deceniu, fără a se întâmpla nimic și fără a fi tras nimeni la răspundere!
Citește și⤵
Râul Bistrița a fost poluat cu ape de mină de la fosta platformă Isipoaia – Broșteni
DAN PASCARU