-
autoritățile au decis montarea a două bazine cu membrane impermeabile, cu o capacitate de 5.000 de litri, pentru preluarea deversărilor concentrate
Azi a avut loc, la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, o ședință tehnică de analiză a situației create de poluarea de pe râul Bistrița, produsă în urmă cu două zile.
Au fost prezenți prefectul Alexandru Moldovan, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret-Bacău Relu Adam, șeful ISU Suceava colonel Costică Ghiață, directorul SGA Suceava Daniel Drăgoi, reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Agenției pentru Protecția Mediului, precum și șeful Punctului de lucru Vatra Dornei al societății Conversmin SA – Sabin Gheorghe.
Scopul ședinței tehnice a fost de a identifica soluții provizorii pentru diminuarea efectului poluării pe râul Bistrița, până la realizarea unei expertize tehnice autorizate, care va stabili măsurile de întreprins.
“Urmează ca reprezentanții Conversmin, prin Ministerul Economiei, să realizeze o serie de lucrări provizorii, care să fie aplicate până la stabilirea soluțiilor pe termen lung, de către experții tehnici autorizați.
O echipă de experți Conversmin urmează să sosească la Suceava miercuri – 17 mai pentru analizarea și furnizarea soluțiilor tehnice care să se plieze pe situația din zonă, dar și din alte iazuri de decantare.
La propunerea inspectorului șef al ISU Suceava, soluția temporară constă în montarea a două bazine cu membrane impermeabile, cu o capacitate de 5.000 de litri, pentru preluarea deversărilor concentrate.
Prefectul Moldovan a transmis o solicitare Ministerului Economiei, pentru realizarea unei stații de epurare a apelor de mină.
Autoritățile cu atribuții specifice au luat măsuri de sancționare a societății Conversmin, astfel: Sistemul de Gospodărire a Apelor cu amendă de 40.000 de lei și Garda de Mediu cu 50.000 de lei”, se menționează într-un comunicat al Prefecturii Suceava.
Rămâne de văzut dacă recenta poluare a râului Bistrița va determina conducerile Ministerului Economiei și a SC Conversmin să investească în punerea în siguranță a domeniului minier închis de la Isipoaia – Broșteni și din alte zone ale județului.
Citește și⤵
Râul Bistrița a fost poluat cu ape de mină de la fosta platformă Isipoaia – Broșteni