Pictorul și graficianul Radu Bercea a revenit la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni cu o nouă expoziție care poartă numele “Altfel” și care a fost vernisată astăzi, în holul de marmură.
„Sunt 57 de lucrări care reprezintă două maniere de exprimare. Vedem păsări, păsărele, fel de fel, și asta spune multe, nu are rost să detaliem. Oricum, frumusețea lor este aparte, sunt realistic redate, ne dăm seama cu toții, sunt mesaje criptate, sunt simboluri arhaice pe care domnul Bercea le desprinde din albumele de artă populară. Le recunosc pentru că le-am folosit și eu atunci când aveam momente de creativitate la sculptură. Este o pasiune de-a mea și asta ne apropie mai mult. Apoi vedem și o nouă tehnică, cu aplicații în relief, tot așa păsări, măști, expresii artistice care puse la un loc redau un mesaj pe care, evident, domnul Bercea îl transmite către noi și cu siguranță acest mesaj se poate rezuma la o stare de bine, ne îndeamnă la o meditație pe care trebuie să o avem cu toții asupra realității care ne înconjoară și o trimitere către frumos. Înțelegerea către frumos a universului este cam tot ceea ce ne spune adesea domnul Bercea. Câteodată el mai are și expoziții de caricatură, ne mai dă și câte o ironie a sorții să o înțelegem. Apoi mai are expoziții cu flori și a avut câteva la noi și îl mai așteptăm cu astfel de expoziții cu flori, cu peisaje. E remarcabil în asta, așa cum este extraordinar și în ceea ce face astăzi”, a explicat profesorul Codrin Bența, directorul Colegiului Național Nicu Gane Fălticeni.
Profesorul Bența i-a făcut cadou lui Radu Bercea un album de istorie a monarhiei primit de la principele Nicolae și o agendă personalizată cu „Nicu Gane” în care să-și noteze următoarele date ale expozițiilor.
Artistul a urmat la cuvânt și a rezumat, ca de fiecare dată, în puține cuvinte dar încărcate puternic emoțional și prin care a transmis celor prezenți gratitudinea lui pentru felul în care municipiul Fălticeni l-a primit și îl primește de fiecare dată când vine aici.
„Țin să vă mulțumesc că de fiecare dată sunt primit cu multă căldură. Am găsit aici un loc deosebit. Bineînțeles, am expus în foarte multe orașe, dar aici mă simt mult mai bine. Vă mulțumesc”, a spus artistul plastic Radu Bercea.
„E în personajul care a venit aici un verde continuu, e o tinerețe continuă. Cred că toți cei care vin aici sunt mai tineri, mai umani, mai înțelegători. Nu numai elevii, și eu, și profesori, pentru că acesta este domnul Bercea. Soarta a făcut ca el să se nască cu acest har al iubirii de frumos, dacă vreți al iubirii de eternitate. Nu vorbește mult, ați văzut. Mi-a spus de multe ori eu nu vorbesc. Dar vreau să vă spun că nu-i spun maestru, îi spun om. Omul Bercea pentru mine înseamnă enorm de mult. Omul acesta ne vorbește prin imagine, iubește natura, iubește tradiți populară după cum ați văzut, iubește arta de la începuturi pentru că veți găsi în tablourile expuse aici motive din filozofia antică, din arta antică”, a subliniat profesorul Constantin Bulboacă.
„Am fericita ocazie ca din cei care au pus condeiul pe o hârtie să scrie ceva în Fălticeni să aibe grafica sub semnătura lui Radu Bercea. Aș putea enunța aici pe Alexa Pașcu, profesorul Bulboacă, subsemnatul, Lenuța Rusu și alții (Cristina Bărăscu n.r.) care au venit și efectiv au apelat la talentul de a integra grafica cu ceea ce a vrut să spună și în poezie, eventual să cânte poetul. Cred că nu greșesc dacă spun că Radu Bercea se apropie de categoria omului fenomen. A trecut prin multe greutăți, dar ca să înoți prin aceste ape tulburi și să ajungi la mal și să-ți pui valoarea așa cum o avem astăzi și nu numai astăzi, e un lucru mare! Trebuie să ai ceva care aduce omul fenomen la realitatea noastră artistică. Este cetățean de onoare, deci este apreciat de fălticeneni ca omul care și-a aplecat penelul și tot ce a putut cu puterea minții ca să aducă și pictura sa și grafica sa la nivelul culturii fălticenene”, a spus scriitorul Vasile Moroșanu.
A urmat un scurt moment artistic pregătit de elevii colegiului.
Lucrările expuse de Radu Bercea rămân în holul de marmură al Colegiului „Nicu Gane” și pot fi achiziționate la prețuri modice de materiale (vopsea, ramă, etc.), dar amatorii de frumos trebuie să se grăbească pentru că mare parte dintre ele sunt deja rezervate.
SERGIU JIPA