Marea alianță guvernamentală PSD-PNL-UDMR are de trecut un mare hop, în aceste zile: greva generală a sindicatelor din învățământul preuniversitar.
Sindicaliștii nu au mai fost de acord să cedeze, la întâlnirea de azi, cu premierul liberal Nicolae Ciucă.
Acesta a promis că Guvernul “își va asuma finalizarea proiectului noii legi a salarizarii, care include și grilele pentru profesori, până la 15 iulie, astfel încât aceasta să poată fi aprobată în Parlament începând cu 1 septembrie.
Guvernul a propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.
Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic.
Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul 1 în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării”, după care a umblat la „coarda sensibilă” a profesorilor: “Nu putem să lăsăm copiii, în prag de examen și înainte de finalul anului de învățământ, suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dvs. le ridicați”.
În schimb, președintele FSLI Simion Hăncescu a declarat, după negocieri, că “greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea, trebuie soluții pentru asta.
Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile.
Greva generală va începe pe 22 mai și va ține atât cât va dori Guvernul.
Dacă Guvernul găsește soluții, o încheiem repede, dacă nu, probabil că va fi de lungă durată.
Revendicarea cu salarizarea este fundamentală”.
Hăncescu a spus că, la nivel național, greva generală este susţinută de 71% dintre membrii de sindicat.
Revendicările sunt: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă; acordarea drepturilor prevăzute în contractele colective de muncă (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
DAN PASCARU