Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților răspunde, periodic, la tot felul de întrebări online.
Un tânăr teolog masterand “implicat activ în viața Bisericii prin ASCOR, ca șef de promoție sau prin alte activități organizate ca stagiar Erasmus+ de practică și de studiu în domeniul teologiei prin Italia și Grecia” (după cum se autocaracterizează) are o supărare de angajare în muncă: “După finalizarea licenței, nimeni nu s-a uitat la mine sau la colegii mei și în anumite funcții sau locuri de promovare din cadrul Bisericii au fost puși niște colegi incapabili sau cu anumite relații mijlocite de profesori…
Meritocrația este lăsată la o parte, iar cei buni sau cei ce vor să se implice sunt dați la o parte, iar odată intrați în sistem (ca în cazul meu) mi-au dat o sarcina dezolantă pe un salariu mic.
Nu credeți că relația Bisericii cu tinerii ar trebui să fie mult mai vie, mai dinamică și mai implicată în societate, iar meritocrația și faptele să fie puse în valoare față de cei ce au ajuns prin conjunctură în anumite locuri?”
ÎPS Calinic răspunde extrem de succint, fără referiri punctuale: “Faptul că de la venirea mea au fost promovați foarte mulți tineri și, în plus, pe salarii bune, dar și cu lucrare pe măsură, cred că este cel mai concludent răspuns”.
TEODOR PUȘCAȘU
Adevarul este acesta: Termenul de meritocratie nu are nimic de-a face cu BOR.In BOR exista induhovnicire, ascultare, evlavie si un sistem clientelar. Daca n-ai astfel de “calitati” este bine sa te reorientezi. Este o afirmatie a unui preot aflat la sfirsitul misiunii pastorale.