Premierul PNL Nicolae Ciucă a transmis, azi, un mesaj politruco-emoțional cadrelor didactice, cu ocazia Zilei Învățătorului.
După ce amintește de activitatea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei școli în limba română, (încă) șeful Guvernului abordează tema la zi dintr-o manieră proprie: “Greva din sistemul de învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate.
Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții.
Abordăm toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare.
Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori.
Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echității în sistemul de salarizare în noua grilă.
Executivul acționează și pentru modernizarea infrastructurii școlare, adaptată cerințelor societății.
Dragi dascăli, dumneavoastră sunteți partenerii noștri în tot acest proces prin care ne dorim să creștem încrederea în școala românească și performanța actului educațional”.
În schimb, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret au anunțau, ieri, continuarea grevei generale, deoarece “textul OUG 53/2023 este nemulțumitor”.
Sindicatele cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia “salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.
Sindicaliștii consideră că această atitudine a Guvernului este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul în noua lege a salarizării.
“Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.
Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.
După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii, acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepțiape care o are societatea asupra meseriei de dascăl.
Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu.
Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, o dată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie”, este mesajul profesorilor greviști.