Erling Haaland este fotbalistul care, la 22 de ani, a reușit deja să spulbere record după record în Champions League și Premier League. Într-o echipă în care mustește de nume mari, norvegianul-minune este principala amenințare a lui Manchester City în finala de Liga Campionilor pe care o va disputa pe 10 iunie, la Istanbul, contra lui Inter Milano.
Echipa lui Guardiola e mare favorită în finală, lucru confirmat și de SportXpert, unul dintre cele mai importante site-uri din România în materie de pronosticuri de fotbal și comparare de cote. Dar cine este și de unde a apărut gladiator pe nume Haaland?
În Fața Inevitabilului
Erling Haaland a reușit să facă un record din doborârea de recorduri și surprinzătoare e aparenta ușurință afișată la aproape fiecare apariție. Aflat încă la răsăritul carierei, „ucigașul” din atacul lui Manchester City a bifat deja borne incredibile în Liga Campionilor, acolo unde a înscris 35 de goluri în 29 de meciuri:
- Cel mai tânăr marcator a 15, 20, 25, 30 și 35 de goluri în competiție;
- Cel mai rapid jucător (ca număr de meciuri) care marchează 15, 20, 25, 30 și 35 de goluri în Liga Campionilor;
- Singurul jucător care a marcat minimum două goluri la primul meci în competiție în tricoul a trei echipe diferite (RB Salzburg, Borussia Dortmund, Manchester City)
- Singurul jucător din istoria competiției care a marcat un hat-trick în prima repriză a debutului său în Ligă.
În plus, pentru a ne face o imagine mai corectă, haideți să vedem și de câte meciuri au avut nevoie alți „grei” ai istoriei fotbalului pentru a marca 30 de goluri în Champions League:
Nume | Nr. Meciuri |
Haaland | 25 |
Van Nistelrooy | 34 |
Lewandowski | 46 |
Messi | 48 |
Neymar | 49 |
Benzema | 50 |
Mbappe | 51 |
Ronaldo | 74 |
De curând, norvegianul și-a asigurat primul trofeu Premier League în portofiu cu Manchester City, într-un sezon în care a redus la tăcere toți contestatarii. Cu 36 de goluri înscrise în ediția 2022/23 a PL, Haaland a bătut recordul istoric de reușite într-un sezon deținut de Alan Shearer și Andy Cole, cu 34.
Trecerea de la un simplu fotbalist tânăr în campionatul Norvegiei până la un potențial câștigător de Champions League nu s-a întâmplat peste noapte.
Care este, așadar, povestea lui Haaland de dincolo de teren?
Rădăcinele Performanței
Erling Braut s-a născut în anul 2000, în Anglia, la Leeds. Tatăl acestuia, Alf-Inge Haaland, era un jucător pornit de la echipa natală Bryne, de unde ajunsese un pion de bază la Leeds United, în Premier League.
Trecut la Manchester City, experiența lui Alfie Haaland a fost scurtată drastic de o accidentare provocată de Roy Keane într-un meci cu marii rivali de la Manchester United.
Acest eveniment a provocat relocarea tânărului Erling în țara natală, unde a și făcut primul pas pe urmele tatălui său. Înscris la aceeași academie de fotbal din Bryne, Haaland a ars etapele și a fost promovat la echipa secundă la doar 15 ani, acolo unde a înscris 18 goluri în 14 meciuri.
În cel de-al doilea an la seniori, acesta a făcut trecerea către prima echipă, acolo unde nu a reușit, însă, să marcheze vreun gol în cele 16 apariții. Totuși, calitățile sale l-au adus în vizorul cluburilor mari din Norvergia, iar pasul următor a venit în mod logic.
Modelarea unui Superstar
Fără să se uite la cei 16 ani din buletinul mastodontului blond și ușor rigid în mișcări, Molde l-a transferat imediat pe tânărul Erling. Multipla campioană a Norvegiei nu putea ignora semnalele evidente pe care Haaland le transmitea în primul rând cu atitudinea afișată la fiecare prezență pe gazon.
Golul a venit încă de la debut, unul decisiv într-o victorie din Cupa Norvegiei cu modesta Volda, o primă tușă a precocității pe care Haaland o va manifesta pe viitor în tricoul fiecărei echipe pentru care a jucat.
Dincolo de talentul nativ, munca și ambiția jucătorului a impresionant instant. De altfel, antrenorul lui de la acea vreme, legendarul Ole Gunnar Solskjaer, fostă legendă a lui Manchester United, l-a recomandat clubului englez încă de atunci.
În pofida insistențelor antrenorului și a prețului infim pentru un club ca United, 4 milioane de lire sterline, englezii l-au refuzat.
A profitat campioana Austriei, Red Bull Salzburg, care l-a acontat rapid pe Haaland în schimbul a 8 milioane de euro. În tricoul „taurilor”, Haaland a avut parte de cea mai explozivă turnură a carierei vreunui adolescent în fotbalul european.
Recordurile au picat ușor, ușor la noua echipă pentru un Erling irezistibil, care a reușit să marcheze 17 goluri în 16 apariții. Primul contact cu fotbalul european a fost și el unic. Haaland a intrat într-un club select al fotbaliștilor care au marcat în fiecare din primele 5 meciuri din faza grupelor Ligii Campionilor, alături de nume ca Del Piero, Neymar, Ronaldo sau Lewandowski.
La doar 19 ani, Erling Haaland nu mai era un star în devenire. Povestea uimitoare a carierei lui prindea cu adevărat contur!
Transferul la Borussia Dortmund era dovada vie a faptului că Haaland nu mai era arma meciurilor de mâine, ci că era cel ca va decide meciurile de azi. În tricoul nemților, golurile au continuat să curgă – 62 de reușite în 67 de meciuri – așa că pasul spre elita elitelor a venit logic.
De la Alf la Erling
Ajuns în vara lui 2022 la Manchester City, clubul la care și tatăl său Aflie a jucat, Erling a dovedit repede că este cel mai important Haaland din istoria lui Manchester City.
Dirijat de unul dintre cei mai mari antrenori din istorie, Pep Guardiola, Haaland a demonstrat că recordurile sunt pentru el doar ținte menite să fie doborâte. 36 de goluri în 34 de meciuri în Premier League, și 12 reușite în 10 meciuri de Champions League, iar istoria continuă să fie rescrisă.
Cu primul trofeu din Anglia în portofoliu, eroul poveștii noastre este în fața unei triple istorice. Finala Champions League este aproape, iar toți ochii sunt ațintiți spre Erling Haaland.
Va putea acesta să câștige „tripla” istorică, lucru considerat de mulți imposibil? Dacă răspunsul este da, avem în fața noastră candidatul principal pentru câștigarea balonului Balon de Aur, în chiar anul în care Lionel Messi a cucerit Cupa Mondială. Ce poveste!