Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Cristinel-Silvu Crețu, trimis în judecată pentru că a luat mită de la patronul Autotehnorom, a fost angajat prin concurs la Agenția Națională a Zonei Montane. Crețu este considerat mâna dreaptă a lui Flutur, alături de care a lucrat mai bine de 15 ani.
Informația a fost dezvăluită de către jurnaliștii de la G4Media care au trimis miercuri o solicitare de informații către conducerea Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) despre cum a fost posibil ca fostul vicepreședinte să fie funcționar public, atâta timp cât acesta era trimis în judecată pentru luare de mită, iar conform art. 513 din OUG 57/2019 se prevede suspendarea de drept a raporturilor de serviciu, în această situație.
Instituția a explicat că în dosarul de concurs candidații au trebuit să depună mai multe documente, printre care și cazierul judiciar, iar în cazul lui Silviu-Cristinel Crețu acesta era ”curat”.
”Facem precizarea faptului că la data organizării concursului, în cazierul judiciar nu era înscrisă nicio faptă de natură penală”, au transmis reprezentanții ANZM.
ANZM a anunțat, ieri, că a suspendat contractul de muncă pe care instituția îl avea cu Silviu-Cristinel Crețu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Suceava, trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Concursul a constat din trei probe: selecția dosarelor, proba scrisă și interviul, iar fostul vicepreședinte al CJ Suceava a trecut de toate.
”Domnul Crețu Silviu-Cristinel a îndeplinit condițiile legale, a avut cunoștințele necesare, a promovat toate cele 3 probe și a fost admis pe o funcție publică de execuție din cadrul ANZM”, susține instituția.
A fost angajat în 6 iunie, iar în 8 iunie contractul a fost suspendat.
”Raporturile de serviciu ale domnului Crețu în cadrul ANZM au început în data de 06 iunie 2023, iar la această dată, respectiv 08 iunie 2023, domnul Crețu Silviu-Cristinel se află în procedură de suspendare de drept a raporturilor de serviciu, conform art. 513 din OUG 57/2019”, transmite ANZM.
Trimis în judecată pentru fapte de corupți
Procesul fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Cristinel-Silviu Crețu, se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis solicitarea acestuia de strămutarea a cauzei de pe rolul Curții de Apel Suceava la cea din Cluj.
Procurorii au arătat în rechizitoriu că, în cursul lunii decembrie 2020, inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul societății comerciale Autotehnorom Suceava, Vasile Ioan Rîpan, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente. Aceste demersuri ar fi avut loc in contextul unor neînțelegeri intre autoritatea județeană Suceava beneficiara proiectului si asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava.
Într-un context diferit, la data de 16 martie 2022, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, având atribuții de coordonare a Direcției județene de Drumuri și Poduri Suceava, ar i-ar fi lui Vasile Ioan Rîpan o sumă de bani, neindividualizată, pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte.
Ulterior, la data de 29 martie 2022, inculpatul ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.
DNA a dispus măsuri asiguratorii (sechestru) asupra unor bunuri imobile deținute de inculpat pentru recuperarea prejudiciului.
SERGIU JIPA
Citește și ⤵
Acuzat de luare de mită de DNA. A fost trimis în judecată
Silviu Cristinel Crețu, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2022, sub acuzația că ar fi primit mită de la un om de afaceri 40.000 de euro.
„În cursul lunii decembrie 2020, inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea a două acorduri contractuale încheiate de instituție cu o asociere la care firma omului de afaceri este parte să decurgă fără impedimente”, potrivit unui comunicat al DNA.
Aceste demersuri ar fi avut loc in contextul unor neînțelegeri intre autoritatea județeană Suceava beneficiara proiectului și asocierea din care face parte firma omului de afaceri, iar contractele de lucrări vizau reabilitarea unor loturi din cadrul Proiectului regiunea nord-est axă rutieră strategică 1: Iași-Suceava, precizează DNA.
Crețu ar fi pretins aceluiași om de afaceri o sumă de bani pentru desfășurarea fără impedimente a unui acord cadru având ca obiect lucrări de reparații pe drumurile județene, pe timp de vară și iarnă, acord încheiat de o asociere la care firma omului de afaceri era parte, afirmă DNA.
Ulterior, la data de 29 martie 2022, inculpatul ar fi precizat care este suma pretinsă, respectiv 40.000 euro, bani primiți de inculpat la data de 4 aprilie 2022, când a fost prins în flagrant.
Răspunsul Agenții Naționale a Zonei Montane
Agenția Națională a Zonei Montane, numită în continuare ANZM, a organizat concurs pentru ocuparea unor funcții publice de execuție vacante în data de 10 mai 2023 – proba scrisă.
În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare, în vederea participării la concurs, candidaţii depun dosarul de concurs care conţine în mod obligatoriu următoarele documente:
a) formularul de înscriere;
b) curriculum vitae, modelul comun european;
c) copia actului de identitate;
d) copii ale diplomelor de studii, certificatelor şi altor documente care atestă efectuarea unor specializări şi perfecţionări;
e) copia carnetului de muncă şi a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor solicitate pentru ocuparea postului/funcţiei sau pentru exercitarea profesiei;
f) copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului;
g) cazierul judiciar*;
h) declaraţia pe propria răspundere, prin completarea rubricii corespunzătoare din formularul de înscriere, sau adeverinţa care să ateste lipsa calităţii de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică.
Concursul a constat din trei probe: selecția dosarelor, proba scrisă și interviul.
Domnul Crețu Silviu-Cristinel a îndeplinit condițiile legale, a avut cunoștințele necesare, a promovat toate cele 3 probe și a fost admis pe o funcție publică de execuție din cadrul ANZM.
Facem precizarea faptului că la data organizării concursului, în cazierul judiciar nu era înscrisă nicio faptă de natură penală.
Raporturile de serviciu ale domnului Crețu în cadrul ANZM au început în data de 06 iunie 2023, iar la această dată, respectiv 08 iunie 2023, domnul Crețu Silviu-Cristinel se află în procedură de suspendare de drept a raporturilor de serviciu, conform art. 513 din OUG 57/2019.