La Forăști, problemele în alimentarea cu apă sunt din ce în ce mai dese, iar pauzele între momentele în care se găsesc soluții din ce în ce mai lungi. Astăzi, cetățenii așteaptă de aproape două săptămâni să primească apă pentru ei și animalele din gospodărie, dar li se servesc scuze și comisii de la Prefectura Suceava care ridică din umeri. Se uită cineva la adevăratele cauze? Încă nu.
Forăști este comuna natală a șefului PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, și locul din care parlamentarul cu cinci mandate nu își trage doar originile, ci și voturile necesare pentru un loc de muncă bine plătit în Parlamentul României. Primar în comuna Forăști este apropiatul domnului Stan, Brăduț Avrămia, cu un șir lung de mandate întrerupte de o condamnare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR Suceava, din data de 30 mai 2023, locuitorii comunei FORĂȘTI, dar și animalele acestora, au rămas fără apă, din nou. Se pare că nu este prima data când se întâmplă o astfel de situație, din cauza rețelei de distribuție care este grav afectată de nenumăratele fisuri și găuri.
De asemenea, cei de la USR atrag atenția asupra unei situații mai grave: calitatea apei nu este atestată de un buletin de analiză complet, iar suplimentarea resursei de apă a comunei se face cu un puț de 70 metri care nu este autorizat.
“Sursa inițială de apă era formată din 3 puțuri de mică adâncime, situate pe malul stâng al râului MOLDOVA. Din cauza reducerii debitelor surselor de alimentare de suprafață (râuri), dar și a secării forajelor sau drenurilor, sunt afectate 9 din cele 11 sate ale comunei.
Principalele cauze ale acestei situații grave ne-au fost comunicate de către locuitori:
– [ ] Exploatare agregate minerale în zonele de protecție a sursei de apă, pe bază de Acorduri de reabilitare, semnate de autoritățile locale, în fața frontului de captare, la 100 metri. Sursa inițială a fost pusă în pericol.
– [ ] Nu s-a instituit Zonă de protecție hidrogeologică, conform HG 930/2005, ce interzice balastiere.
– [ ] Primăria a vândut către o societate comercială un teren pe care s-a săpat un iaz adânc de 6,6 metri. Iazul are apă, locuitorii nu au.
– [ ] Existența unui alt iaz pe malul drept al râului Moldova, început în anul 2019, săpat în momentul în care au început problemele alimentării cu apă în comuna Forăști.
– [ ] Stațiile de epurare a apei uzate, care evacuează ape uzate neepurate în răul MOLDOVA, respectiv pârâul Platonița, poluează intermitent cele două cursuri de apă. Stațiile de epurare sunt nefuncționale.
Situația este cunoscută de Consiliul Județean Suceava, Sistemul de Gospodărire al Apelor Suceava, Administrația Bazinală de Apă Siret– Bacău, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, Agenția de Protecția Mediului Suceava și NU s-au întreprins măsuri conform legii pentru stoparea poluării si asigurarea apei pentru locuitorii comunei FORĂȘTI.
Ieri, USR Suceava, prin deputatul Radu Tudor Ciornei a anunțat Prefectura Suceava, care a instituit un comitet de urgență pentru rezolvarea situației”, au transmis reprezentanții Departamentului de comunicare USR Suceava.
SERGIU JIPA
Citește și⤵
Nici nu s-a terminat bine Comitetul pentru Situatii de Urgenta SUCEAVA si PNL si PSD au facut presiuni la ANAF SUCEAVA, sa faca un control rapid ca Asociatia “ Mie Imi Pasa” , BA RUSINE sa va fie, nu va convine ca va critica cetatenii care nu au apa de peste 14 zile si puneti oamenii vostri sa se ia de ei !! Nu aveti cu ce sa ii prindeti!!! “ SORRY COMPRESORY” , cu alte cuvinte !!! mai bie faceti public Raportul Curtii de Conturi BACAU la Primaria FORASTI, anul 2023! Ce s-au gasit ??
Cate dosare Penale ale “primarul balastiere ” si cate terenuri a vandut acest individ din patrimoniul Comunei FORASTI, ! A..plange Stan, ca pierde lingaul ..!! asta este si el va trebui sa paraseasca scana corupta a politicii de Suceava , impreuna cu presedintele ” gripa aviara” !!
Zilele lui Stan și a lui Brăduț sunt numărate pe scena politică.
Niște fosile comuniste care au distrus comuna Forăști.
Au lăsat oameni bolnavi și copii fără apă.
Cât despre comitete și,, comiții,, sunt făcute să îngroape problema.
Eu zic că mai sapă un puț,niște nebuni!
Pe banii cui?
Tot cetățenii plătesc incompetența?