UPDATE: Organizatorii au anunțat că s-a modificat ora de desfășurare – 10.00.
Vineri, 23 iunie 2023, începând cu ora 11.00, la Sala de lectură Publicații Economice și Inginerești (Corp E) a Universității “Ștefan cel Mare” Suceava va avea loc lansarea volumului de poezie “Epigon fără voie”, ce poartă semnătura universitarului Dan Nicolae Popescu.
Fălticeneanul care a coordonat Cenaclul literar “Eugen Lovinescu” al Casei de Cultură Fălticeni la sfârșitul anilor 90, își lansează volumul de debut, ajutat fiind de fiica sa, Andreea Popescu, care a realizat conceptul grafic.
Absolvent al Facultății de Litere a Universității “Al. I. Cuza” Iași, secția Engleză-Română(1997), Dan Nicoale Popescu este cadru universitar la USV și traducător.
“Dan Nicolae Popescu debutează în sfârșit în volum, punând laolaltă texte poetice scrise în ultimii 30 de ani, care vorbesc limpede despre afinitățile elective, despre dragostea perenă purtată Maeștrilor care i-au punctat evoluția ca om de litere, ca și despre mărturisirea întru Adevăr a oricărei emoții personale care dă naștere unui poem. De altfel, oricine se încumetă să își arate Sinele în fața semenilor săi prin vers deschide ferestre prin care sufletele se privesc în ochi, cu luare-aminte, cu curaj și cu sfială deopotrivă, și mai presus de toate cu conștiința că, în pofida fragilității sale, condiția umană este legată în mod organic de căutarea Frumosului, de vibrația estetică produsă de alăturarea inspirată a cuvintelor și de bucuria regăsării în Duh, sau mai simplu, parafrazându-l pe Ștefan Aug. Doinaș, Habemus corpus poeticum!”, sunt cuvintele care însoțesc coperta de final a cărții.
Prezentarea volumului “Epigon fără voie” va fi făcută de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, critic literar și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
“Dan Nicolae Popescu scrie dintr-un impuls obsesiv biografic și deopotrivă livresc, încât situarea deliberată sub semnul maeștrilor are și rolul unei recunoașteri, a unor identificări. Ai sentimentul că existența se cere imperativ pusă în vers, și dacă poetul își pune discursul într-un intertext recognoscibil și la vedere, o face pentru că orizontul cultural i-o impune, fără ca ardența trăirii să se înstrăineze astfel. Dimpotrivă, ea face ca jocul de-a v-ați cuvintele să fie prilejul unei exibări mai intense a arderii, care merge de la autoflagelare și umilință, către ataraxie sau , oricât de rar, interogarea implicită a Dumnezeirii”, apreciază prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu.
SERGIU JIPA