Președintele Asociației “Mie îmi pasă și prietenii” din Forăști, Mihaiela Doina Ivlev, aduce la cunoștința ZdpN “distrugerea luncii râului Moldova”.
Ea spune că din 2019, pe timp de vară, comuna ramâne fără apă în rețeaua de distribuție, iar fântânile de pe valea satelor Oniceni și Roșiori au secat chiar mai înainte de 2019.
Ivlev susține că problema este cauzată de exploatările haotice de balast, care au dus la adâncirea cotei de talveg a râului Moldova și a distrugerii pânzei freatice.
Iar acuzațiile la adresa Primăriei și Consiliului Local Forăști sunt extrem de grave: “În loc să caute soluții la acestă problemă a lipsei de apă, Primăria și Consiliul Local Forăști au hotărât să vândă lunca râului Moldova.
În acestă luncă se află și frontul de captare a apei la UAT Forăști și ar trebui să fie o zonă de protecție hidrogeologică a acestei surse de apă, nicidecum să fie vândută.
Lunca râului Moldova a fost izlaz comunal până când a fost lăsată să fie distrusă de balastiere, au apărut depozite de pământ rezultate din spălarea balastului, refuzuri de ciur și gunoaie.
Consiliul Local Forăști, care era administrator, nu a văzut nimic ani de zile!
În anul 2012 a fost declarat teren neproductiv, nu s-au făcut îmbunătățiri funciare, să fie adus la starea inițială.
Prin HCL 19/28.02.2023, la proiectul de hotărâre depus de primar (Brăduț Avrămia, PSD – n.r.), Consiliul Local Forăști votează dezmembrarea unor suprafețe: 295.108 mp. pășune, 138.815 mp. neproductiv și 15.348 mp. neproductiv.
Prin HCL 30/30.03.2023 se scoate la vânzare prin licitație publică suprafața de 15.348 mp.
Aceste terenuri sunt în lunca râului Moldova.
Acestă decizie pune în pericol total sursa de apă și terenurile agricole, lunca era o zonă tampon între râul Moldova și terenurile agricole.
M-am adresat Prefecturii Suceava și am primit răspuns pe 23 iunie, prin care se spune că din totalul de 449.840 mp. neproductiv, Primăria Forăști poate scoate la vânzare anumite suprafețe, pentru a suplimenta nevoia de bani, la proiectele în derulare. Fals!
Primăria Forăști are excedent bugetar în fiecare an, adică nu reușeste să cheltuiască banii, iar o privire prin bugetele locale arată un adevărat dezmăț financiar, spații verzi și parcări inexistente, reparații la drumuri inundate care nu există, reparații interioare la Școala Oniceni de sute de mii de lei
anual, aceeași instituție în perioada martie 2017 – martie 2022 are achiziții publice de peste 390.000 de euro.
Miza reală este exploatarea de balast din terasa râului Moldova, adică să nenorocească malul stâng, pentru că rezerva de balast din albie este foarte redusă, iar Primăria Forăști face acest joc în defavoarea cetățenilor, care pe lângă faptul că nu vor mai avea apă, terenurile agricole sunt distruse și apoi cumpărate de balasteriști pe prețuri de nimic”.
În vederea unei informări imparțiale a cititorilor, așteptăm și punctul de vedere al Primăriei și Consiliului Local Forăști.
De ani de zile in mod inconstient, conducerile Sistemului de Gospodarire a Apelor SUCEAVA, dar si a Administratiei Bazinale de Apa SIRET, au emis la nesfarsit acte de reglementare de gospodarire a apelor, respectiv, avize de gospodarire a apelor si autorizatii de gospodarire a apelor, care au incalcat cu buna stiinta situatiile existente pe teren, coborarea talvelului raului MOLDOVA, eroziuni de mal drept si mal stang, degradarea ireversibila a Ariei Protejate si a habitatelor initiale,. Cei care trebuiau sa ia atitudine pentru respectarea Legii Apelor 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, a H.G. nr. 930/2005, privind respectarea zonelor de protectie severa, de restrictie si a perimetrului hidrogeologica sursei de apa a comuneri FORASTI dar si a sursei de apa a comunei DRAGUSENI, prin neluarea de atitudine, impotriva asaziselor Acorduri, emise de Primarii celor doua comune, care si au arogat studii de specialitate, care sa le permita unor societati, ilegalitatile, de a exploata in zonele de protectie a celor doua surse de apa.!! Asemenea acorduri s-au emis si la podul de peste MOLDOVA , de la DRAGUSENI, in zonele de protectie a lucrarii de arta., iar conducerile celor de la S.G.A. SUCEAVA , dar si de cea a A.B.A.SIRET, le-au luat de bune , ele permitand indirect incalcarea legilor !!! Mutarea frecventa a cursului de apa a raului MOLDOVA, ba de pe malul stang , ba pe spre malul drept, au avut si au in continuare un rol determinat negativ , in distrugerea habitatelor naturale si a faunei piscicole care este practic terminata.! Incercarea de altfel nereusita, de a se “bolmoji” actele emise de S.G.A. SUCEAVA dar si de A.B.A.SIRET, pentru acoperirea unor erori grave de analiza si studiu pentru emiterea unor acte de gospodarirea apelor eronate! Nimeni din conducerea Prefecturii SUCEAVA, Consiliul Judetean SUCEAVA, I.S.U. SUCEAVA, de Primarul comunei care este depasit de mult timp de realitatile comunei, nu mai amintim, nu au incercat sa ajute cetatenii comunei FORASTI, sa trimita apa de baut, si pentru ingrijirea bolnavilor, dand dovada de rea credinta !!!