Decizia arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților de suspendare temporară de la slujire a preoților care nu au respectat programul liturgic din perioada Postului Sf. Apostoli Petru și Pavel stârnește dispute în mediul online.
Arhiepiscopul a primit, pe adresa de e-mail raspunsulierarhului@arhiepiscopiasucevei.ro un lung mesaj, din care spicuim: “Rugăciunea este foarte importantă, preoții trebuie să facă slujbe, dar dacă le vor face din frică, de stres că vine „Înaltu” în control neanunțat, atunci cred că va fi diferită lucrarea Bisericii, dacă va fi făcută din frica de a nu fi suspendat sau schimbat de pe post.
Cunosc preoți de la sate, le știu greutățile, că fac 200 de lei duminica la slujbă, din care 100 de lei dau la cântăreț, oare ce-i va mai motiva să rămână în acele sate, mai ales că unii au fost suspendați în perioada aceasta?
Au fost acum câțiva tineri, hirotoniți pe la fostele filii din județul nostru, dar suntem curioși câți astfel de candidați la examenul de capacitate vor mai fi pe viitor și, foarte important, câți vor rămâne în acele parohii care sunt în declin demografic accentuat?
Preotul are familie, are poate credite bancare pentru o locuință, are copii de crescut și de întreținut la școli, are multe greutăți care aparent nu se văd.
Sunt și preoți săraci, care se descurcă mai mult de pe salariul soției, decât de pe acei câțiva lei care îi face la slujbă duminica sau în sărbători la biserica din sat.
Consider că este profund greșită abordarea de a suspenda, caterisi, schimba din paroh pentru că n-au făcut un acatist zilnic la sat, unde venea câte o babă-două necăjită, restul fiind la câmp după-amiaza la ora 17.00 când umblați în control”.
Răspunsul lui Calinic este la fel de amplu, așa încât extragem esențialul: “Nu am auzit până acum să plece preoții dintr-o eparhie pentru că episcopul le-a recomandat în posturi un program mai intens de rugăciune.
Este drept că, în timpul săptămânii, vin foarte puțini credincioși la slujbe, având în vedere numeroasele lucrări agricole din această perioadă, dar aceasta nu înseamnă că preotul trebuie să deschidă biserica numai duminica ori când are vreun serviciu religios peste săptămână.
Și apoi, fiecare preot a avut libertatea să aleagă cele mai potrivite ore din cursul zilei.
Vă asigur că nu punem altfel de poveri pe preoți decât povara rugăciunii, a slujirii cu toată seriozitatea.
De aceea, cred în puterea rugăciunii „babelor” care vin la biserică și în timpul săptămânii”.
ÎPS Calinic nu spune clar câți parohi au fost sancționați pentru că nu au respectat programul liturgic, preferând să rămână la considerații de ordin teoretic.
TEODOR PUȘCAȘU
Citește și⤵
ÎPS Calinic i-a suspendat temporar de la slujire pe preoții care nu au respectat programul liturgic
Dacă ți-ai dorit sa ajungi preot pt bani ,înseamnă că ți-ai greșit cariera !
Preotul ,slujeste in Casa Domnului,pentru lauda lui Dumnezeu si apoi pentru oameni,mai ales ca primesc salar de la stat pentru acest lucru.Ce s-ar intimpla cu alti salariati din alte bresle daca nu ar merge la servici?Cunosc caz de preot ce face naveta de la Suceava, care, nu face slujba a treia zi de Craciun sau de Paste ,cu motivatia ca nu vine lumea la biserica.Multi chemati,putini alesi si in rindul preotilor,care dupa spuselor sfintilor parinti-auzi ce lucru maret- sunt Slujtorii Domnului.Foarte bine a procedat vladica Calinic,pentru ca asa, biserica din Bucovina va ramnine cu citi mai multi preoti alesi.Sa ne traiti ,intru multi ani IPS Stapine.
Ce reise, ca s au facut preoti pt bani. Daca vin oameni la biserica, face si el slujba. Dar daca oamenii ar veni la bisrrica si sa nu le dea nici un ban??? 🤔