Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților a fost întrebat, on-line, în legătură cu respectarea tehnicii de botez prin afundarea în apă și nu prin stropirea pe creștet, o veche problemă care va suscita și în viitor multe discuții.
O localnică este foarte decisă: “De ce preoții nu săvârșesc taina corect prin întreită afundare dacă li se solicită de către părinți și nași ?
Din comoditate sau frica de presă călcăm rânduiala canonică, unde mai este curajul muceniciei de care trebuie să dăm dovadă toți?
Eu știu că botezul prin turnare sau stropire se face doar în cazuri cu totul excepționale, când există pericolul de moarte, dar în 99% din botezurile copiilor nu există motiv canonic să se săvârșească prin turnare sau stropire și totuși se face”.
ÎPS Calinic se dă ca exemplu: “Când eu însumi am săvârșit Taina Sfântului Botez, am săvârșit-o prin afundare”, dar acceptă că “fiecare săvârșitor este responsabil pentru cum săvârșește slujbele Bisericii.
Că în unele situații limită, acel 1% despre care faceți vorbire, preotul este nevoit să săvârșească Taina Sfântului Botez prin stropire, este adevărat.
Ce să faci cu un copil născut prematur, pus în incubator și care este la un pas de moarte?
Îl stropești cu agheasmă, rostind formula Botezului, și dacă are zile de la Dumnezeu, îi completezi ulterior slujba.
Sunt situații și situații, așadar este nevoie de o minimă înțelegere din partea celor care critică”.