În rubrica de răspunsuri on-line la întrbările localnicilor, arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților este solicitat să ofere lămuriri în legătură cu sărbătorile Ilie Pălie și Foca, ținute de o mare parte a sucevenilor, mai ales în mediul rural.
“Sunt zile nelucrătoare zilele acestor sfinți?”, vrea să știe adresantul.
Răspunsul lui Calinic face referire la revista „Biserica Ortodoxă Română” din anul 1907, publicația oficială a Patriarhiei Române, ce cuprinde o decizie a Sfântului Sinod din anul 1874: „Deoarece mulţi săteni ţin încă şi astăzi obiceiuri şi sărbători idoleşti, cu toate că ierarhii Bisericii dintotdeauna n-au încetat a sfătui pe creştini să se ferească de ele, Sfântul Sinod a votat, în şedinţa din 29 mai 1874, un regulament împotriva sărbătorilor de origină idolatră.
Orice alte sărbători superstiţioase precum Joile după Paşti, Rusăliile, Ilie Pălie, Foca, Pintilie Călătorul, Răpotinul, Drăgaica, Paparuda, Circovii, Filipii și Chirică Şchiopul sunt oprite a se serba, ca nişte rămăşiţe din timpul idolatriei şi care nu aduc nici un folos sufletesc, ci numai pagube celor ce le serbează, împiedecându-i de la lucrări folositoare şi dând prilejul la petreceri deşarte şi vătămătoare.
Preoţilor le recomandăm a sfătui pe enoriaşi de a părăsi asemenea sărbători păgânești, care nu sunt potrivite cu demnitatea de creştin şi cu învăţăturile Sfintei Evanghelii şi ale Bisericii”.
Calinic nu oferă amănunte despre contextul istoric și bisericesc în care a fost dată această hotărâre în anul 1874 și nu acordă atenție nici schimbărilor și credințelor populare din societățile ulterioare.
TEODOR PUȘCAȘU