Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de “ochi leneș”, este o afecțiune oculară frecvent întâlnită în rândul bebelușilor și al copiilor. Continuă să citești pentru a descoperi de ce apare această afecțiune și cum se manifestă, dar și cum poate contribui purtarea ochelarilor de vedere la tratarea sa.
Ce este ambliopia
Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, ambliopia este o afecțiune oftalmologică ce se caracterizează prin scăderea acuității vizuale la unul sau, mai rar, la ambii ochi. În timp, creierul se va baza tot mai mult pe ochiul sănătos, iar vederea „ochiului leneș” se va degrada mai mult, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor probleme de vedere ce vor persista pe tot parcursul vieții.
Simptomele nu sunt întotdeauna ușor de identificat. Posibile semne de alarmă sunt tendința de a percepe greșit distanțele, de a-și miji ori încrucișa ochii, de a-și înclina capul sau de a închide un ochi în încercarea de a vedea mai bine. Astfel de simptome pot trece însă neobservate o perioadă lungă de timp, iar existența ambliopiei va fi descoperită doar în urma unui consult de specialitate.
Cauzele ambliopiei sunt diverse. Ea poate fi asociată, de exemplu, cu strabismul, o afecțiune caracterizată prin alinierea incorectă a ochilor unul față de celălalt. Unul dintre ochi poate fi orientat în față, iar celălalt în jos, în sus sau în lateral. Acest lucru poate face copilul să ignore ochiul care nu se orientează în direcția corectă, ceea ce va împiedica dezvoltarea corespunzătoare a vederii în ochiul respectiv.
Ambliopia mai poate fi asociată cu vicii de refracție precum miopia (vederea neclară la distanță), hipermetropia (vederea neclară la apropiere) sau astigmatismul (vederea neclară atât la distanță, cât și la apropiere), cataracta sau ptoza palpebrală (pleoapele căzute).
Rolul ochelarilor în tratarea ambliopiei
Ambliopia poate afecta negativ calitatea vieții și performanțele școlare sau profesionale ale persoanei afectate, iar tratarea sa în timp util este crucială pentru a evita aceste consecințe și a îmbunătăți calitatea vieții. Conform Academiei Americane de Oftalmologie, de cele mai multe ori, tratamentul acestei afecțiuni presupune folosirea unui ocluzor – un plasture special care se va aplica pe ochiul sănătos pentru a forța creierul să folosească ochiul mai slab – sau a unor picături pentru ochi ori a unor ochelari de vedere cu lentile care vor blura vederea în ochiul sănătos.
Tot ca parte a tratamentului pentru ambliopie, ochelarii de vedere mai sunt utilizați și pentru a corecta viciul de refracția sau afecțiunea responsabilă de dezvoltarea „ochiului leneș”. Este important ca prescripția ochelarilor să fie corectă și să fie efectuată de un oftalmolog sau optometrist specializat în tratarea ambliopiei. În funcție de problemele de vedere ale pacientului, pot fi prescriși, de exemplu, ochelari cu lentile sferice pentru corectarea hipermetropiei sau miopiei, ochelari cu lentile cilindrice pentru astigmatism sau ochelari cu lentile prismatice pentru a corecta problemele de aliniere a ochilor.
În unele cazuri, pot fi necesare chiar și intervenții chirurgicale pentru tratarea afecțiunii asociate cu ambliopia, însă chiar și după o astfel de intervenție va continua să fie necesară purtarea ocluzorului ori a unor ochelari speciali.
Ambliopia este o afecțiune oculară ce poate avea diverse cauze și care nu se manifestă întotdeauna prin simptome ușor de recunoscut, dar pentru tratarea căreia este important să se intervină cât mai repede. Controalele optometrice sau oftalmologice periodice pot contribui la identificarea la timp a semnelor și simptomelor acestei afecțiuni și a cauzelor sale, ceea va permite tratarea sa în timp util, de obicei cu ajutorul ocluzorului, a picăturilor pentru ochi ori a ochelarilor de vedere. Aceștia din urmă au un rol important nu doar în tratarea ambliopiei, ci și a problemei de vedere care a dus la apariția acesteia, în special atunci când este vorba de un viciu de refracție ori de strabism.