Atunci când accesezi un credit, trebuie să te asiguri că valoarea acestuia este corelată cu capacitatea ta de rambursare actuală și viitoare. Împrumutul reprezintă unul dintre cele mai importante mecanisme de sprijin, însă, înainte de a solicita o anumită sumă de bani, ai grijă să nu te îndatorezi peste puterile tale. Iată poți să-ți evaluezi situația financiară astfel încât creditul pe care vrei să-l iei să nu fie o povară:
Stabilește care sunt câștigurile tale nete
Înainte de a solicita un împrumut este esențial să știi valoarea exactă a câștigurilor tale nete. Venitul pe care îl încasezi în fiecare lună este definitoriu pentru accesarea creditului și evaluarea capacității de rambursare. Realizează o analiză atentă a situației tale financiare și află cum poți obține un credit nebancar în câțiva pași simpli, fără comisioane, taxe suplimentare sau prea multe documente.
Analizează-ți cheltuielile lunare totale
Poate că nu ai pus niciodată pe hârtie veniturile încasate și cheltuielile efectuate în fiecare lună, însă, dacă vrei să iei un credit, trebuie să știi cum arată bugetul tău. Acest lucru te va ajuta să determini dacă ai suficienți bani pentru plata ratelor și dacă îți mai rămân resurse și pentru alte cheltuieli importante.
Gândește-te cât poți să te îndatorezi
În general, gradul maxim de îndatorare nu trebuie să depășească 60% din venituri pentru clienții cu un profil mic de risc. Ponderea optimă este de 30-50%, doar că trebuie să ai în vedere moneda creditului dorit, ce perioada de rambursare îți poți permite, dobânzile, care este suma pe care intenționezi să o împrumuți și cu ce rată te poți încadra lună de lună.
Determinarea valorii potențialului credit și estimarea unei rate lunare cât mai realiste îți va fi de ajutor pentru a te împrumuta atât cât poți plăti în mod confortabil. Altfel spus, nu-ți vei împovăra nechibzuit bugetul.
Întocmește o listă de riscuri
Accesarea unui credit este o modalitate excelentă de a depăși orice impas financiar. Totuși, unele situații nu pot fi preîntâmpinate în niciun fel, de aceea este util să-ți faci o listă cu riscuri ce țin de tine, dar și de piață. Ia în considerare aspecte precum stabilitatea locului de muncă, starea de sănătate, vârsta, riscul valutar, evoluția dobânzilor la credite sau planurile tale de viitor, astfel încât să-ți poți evalua cât mai corect capacitatea de rambursare a unui împrumut.
Folosește un calculator online
Multe dintre instituțiile financiare de credit au integrate calculatoare pe propriile lor pagini web, însă există și portaluri specializate unde poți face o simulare de credit. Deși nu ai neapărat confirmarea finanțatorului în ceea ce privește valoarea ratei pe care consideri tu că ți-o poți permite, simularea te va ajuta să îți faci o idee cu privire la suma împrumutată, dobândă, perioada de rambursare și rata lunară.
Consultă un specialist în finanțe
În situația în care nu știi cum te vei descurca să plătești ratele pentru un viitor împrumut, apelează la un specialist pentru evaluarea capacității tale de rambursare. Acesta te va ajuta să stabilești care este sursa principală de rambursare, ce riscuri presupune creditarea, cum se desfășoară procedura de restituire a banilor sau cum poți ajunge să preiei controlul propriilor finanțe.
Cel mai bun exercițiu de pregătire pentru accesarea unui credit este să încerci să faci o simulare a plății ratelor. Mai exact, dacă știi cam cât îți permiți să achiți în fiecare lună, pune deoparte sumele respective pe o perioadă mai lungă de timp. În acest fel vei observa impactul pe care împrumutul, mai ales atunci când vorbim de o valoare mare, îl are asupra stilului tău de viață.