- Primăria Fălticeni a fost notificată oficial din timp că este în procedură avansată de clasare drept monument istoric și are obligația legală să o protejeze.
- Clădirea urmează să fie declarată monument istoric și primește inclusiv protecție pentru zona din imediata apropiere, unde primăria nu ar mai putea construi ce-o taie capul.
Bătaie de joc față de cei care au clădit municipiul Fălticeni. Anul trecut, pe data de 20 iulie, a fost declanșată procedura de clasare a clădirii de pe strada Maior Ioan nr.11, din municipiul Fălticeni. Cei mai mulți localnici știau că acolo a fost un dispensar, dar puțini aflaseră că era printre cele mai vechi case din oraș, l-a adăpostit pentru o noapte pe Regele Carol I și a fost construită de unul dintre ultimii boieri ai târgului, fost prefect. La fel de bine, foarte mulți dintre fălticeneni nu știu cine a fost Ion Irimescu, dar nu am auzit ca primarul Coman să ordone închiderea muzeului și valorificarea operelor din acest motiv.
“Chiar în timpul ședinței Secțiunii de Evidență a Comisie Naționale a Monumentelor Istorice, se întâmpla ce se întâmpla (s-a reluat demolarea Casei Morțun n.r.)! Eu eram în ședința respectivă. Urmează ședința în plen a Comisiei Naționale și urma, probabil, că nu am de unde să știu rezoluțiile, să fie clasată în categoria B. A fost de-a lungul timpului în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și rezoluția era clasare în grupa valorică B, categoria II Arhitectură, M Monument, de acord ca zonă de protecție propusă. Pentru că instituia Casa Morțun, de fapt imobilul de la strada Maior Ioan nr. 11, o zonă de protecție inclusiv pe o parte și pe alta a străzii, în vale și în deal o anumită bucată. S-a transmis către Primăria Municipiului Fălticeni în data de 18.07 a.c. o adresă în acest sens în care se preciza că a fost în Comisia Zonală- ședința a fost pe data de 17.07 a.c. a Comisiei Zonale-, că s-a propus clasarea în grupa valorică B și urmează avizarea documentației în cadrul Secțiunii de Evidență a Comisiei Naționale și apoi în plenul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice”, ne-a declarat Antoniu Alexandru Flandorfer, directorul Direcției Județene pentru Cultură Suceava.
După ședința Secțiunii de Evidență a Comisie Naționale a Monumentelor Istorice de pe data de 27 iulie a.c., se pare că astăzi va avea loc ședința în plen a Comisie Naționale a Monumentelor Istorice pentru clasarea imobilului Casa Morțun. Și atunci de ce această grabă a Primăriei Fălticeni?
Procedura de clasare a fost inițiată în data de 20 iulie 2022 și imobilul era protejat 365 de zile conform legii, însă Direcția Județeană pentru Cultură Suceava a specificat în adresa transmisă către Primăria Fălticeni că imobilul se află în procedură de avizare a documentației pentru clasare.
Din discuțiile din cadrul ședinței de Evidență a reieșit, potrivit directorului Flandorfer, că documentația a fost apreciată și opiniile au fost pentru clasarea imobilului drept monument istoric.
Documentația pentru clasare a fost întocmită de un expert specialist din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, iar dosarul este extrem de complex și implică aspecte de topografie, de istorie, de arhitectură și de elemente de analiză și istorico-arhitecturală.
“Această documentație are o complexitate extraordinară și, de-a lungul timpului, Direcția a făcut toate diligențele legale și s-a încercat o corespondență procedural legală cu Primăria Fălticeni, inclusiv în perioada sezonului rece am cerut să se pună în siguranță respectivul monument pentru care a fost dărâmat acum un an. Am primit răspuns de la Primărie că în limita fondurilor vor face demersurile legale pe care le-a cerut Direcția. De asemenea, Direcția pentru Cultură Suceava a amendat Primăria Fălticeni 10.000 de lei pentru demolarea făcută anul trecut. Eu le-am trimis adresă înainte de termenul acela de 365 de zile că suntem în procedura de avizarea a dosarului de clasare”, a mai precizat directorul Flandorfer.
Demolarea abuzivă a Casei Morțun care a continuat săptămâna trecută a fost sesizată de către directorul Direcției Județene pentru Cultură Suceava, Antoniu Alexandru Flandorfer, Institutului Național al Patrimoniului, Direcției de Patrimoniu Cultural și Compartimentului Juridic din cadrul Ministerului Culturii.
În paralel, Direcția pentru Cultură Suceava a solicitat Primăriei Municipiului Fălticeni să i se comunice documentul de desființare al imobilului, cel care a stat la baza continuării demolării Casei Morțun din strada Maior Ioan nr.11.
“Din perspectiva noastră, din moment ce am trimis acea adresă fiind în procedură de avizare, trebuia să se aștepte până la finalizare”, a concluzionat Antoniu Alexandru Flandorfer, directorul Direcției Județene pentru Cultură Suceava.
Trebuie menționat faptul că în municipiul Roman există o casă din secolul XIX care a aparținut unui membru al familiei Morțun, nepot al lui Emanoil Morțun, Vasile G. Morțun, primul deputat socialist din România și președinte al Camerei Deputaților. Casa Morțun din Roman nu a fost demolată.
Municipiul Fălticeni mai are puține clădiri încărcate de istorie din perioada de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial și, din acest motiv, protejarea obiectivelor care au supraviețuit buldozerelor comunismului este crucială. Aceste clădiri, pe lângă rolul de martor al evoluției orașului, păstrează identitatea și valorile adevărate pe care a fost clădită urbea. Dacă despre Fălticeni se vorbește că este unul dintre orașele cu număr mare de personalități raportat la numărul de locuitori, și chiar că ar fi devansat Bucureștiul și Iașiul, meritul aparține perioadei de la sfârșitul secolului XIX și primei jumătăți a secolului XX. Ori, dacă aceste valori sunt demolate pentru a face parcări, iar molozul rezultat este aruncat în groapa unui afacerist care vrea să facă tot parcare, înseamnă că administrația actuală este una de parcagii, nu de iubitori ai orașului.
SERGIU JIPA
CITEȘTE ȘI⤵