Constantin Bălăceanu-Stolnici, descendent unei vechi familii boierești, a încetat din viață la vârsta de 100 de ani, în casa lui din București. A urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale.
Trecutul său a fost umbrit de colaborarea lungă, dovedită cu numeroase documente, pe care a avut-o cu Securitatea comunistă, și pentru care a fost răsplătit financiar și sprijinit în carieră.
Anunțul morții sale a fost făcut public de reprezentanții Universității Ecologice București:
“La 20 august a.c., a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).
S-a născut pe data de 6 iulie 1923, la București. A medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România.
A fost director de Onoare al Institutului de Antropologie “Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie. Descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească aparținând nobilimii pământene, căreia în secolul al XVII-lea aula imperială vieneză i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano-German și i-a concesionat stema.
Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul „I.C. Brătianu” din Pitești, unde a dat bacalaureatul în 1941. Între anii 1941-1947 urmează cursurile Facultății de Medicină din București, obținând în 1948 titlul de Doctor în Medicină și Chirurgie, cu teza Considerații asupra complexului cerebelo-dento-olivar, realizată sub conducerea profesorului Ion T. Niculescu. În 1967 a fost confirmat Doctor în Științe Medicale de către IMF-București și Ministerul Învățământului.
Constantin Balaceanu-Stolnici a colaborat cu Securitatea ca sef de sectie al institutului condus de Ana Aslan. Notele informative erau semnate „Laurentiu“.
Primele contacte cu Securitatea ale lui Constantin Bălăceanu-Stolnici au avut loc în 1974. E anul în care, la invitația Anei Aslan, după cum povestește chiar el, s-a transferat de la Spitalul nr. 9 la Institutul de Geriatrie și Gerontologie. Renumit la acea vreme în întreagă lume, sanatoriul institutului avea cu precădere pacienți străini.
SORIN NICA