Niciun simptom neplăcut nu trebuie neglijat, dar când vine vorba de sănătatea inimii, cu atât mai important devine să acordați atenție eventualelor semne care vă indică o posibilă problemă de sănătate. Vizitele regulate la medicul cardiolog devin esențiale dacă ați suferit în trecut un atac de cord sau dacă aveți antecedente de boli de inimă în familie.
Adesea, simptomele pot fi foarte confuze, motiv pentru care este recomandat mai întâi să vă prezentați la medicul personal de familie și să discutați despre simptomele pe care le simțiți. Medicul de familie este cel mai în măsură să vă ofere trimiteri către specialiștii care vă pot ajuta să redobândiți o bună stare de sănătate.
În funcție de simptomele pe care le prezentați și de afecțiunile de care suferiți, este posibil ca specialiștii să colaboreze între ei pentru a vă oferi un tratament medical personalizat. Nu amânați vizita la specialistul în cardiologie dacă:
Doriți să reduceți riscul bolilor de inimă
Mai multe afecțiuni medicale, precum și stilul personal de viață vă pot expune riscului de boli de inimă. Totuși, majoritatea persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare prezintă mai mulți factori de risc, printre care hipertensiune arterială, colesterol crescut în sânge sau sunt fumători ori au fost fumători. Medicul de familie vă poate ajuta să gestionați hipertensiunea arterială și să renunțați la fumat, însă unele afecțiuni și anumiți factori de risc pot necesita îngrijire specializată din partea unui cardiolog sau endocrinolog.
Pentru a obține un diagnostic cât mai precis, este recomandat adesea să beneficiați de un consult endocrinologic și de o serie de analize la inimă. Pe lângă stilul personal de viață, există și alte afecțiuni medicale care vă pot expune riscului de boli de inimă, cum ar fi diabetul, consumul excesiv de alcool, obezitatea, sedentarismul și dieta nesănătoasă.
Dacă aveți antecedente familiale de boli de inimă
Potrivit specialiștilor, dacă aveți un istoric familial caracterizat de boli de inimă, este mai probabil să dezvoltați o afecțiune cardiovasculară. Diferite tipuri de boli de inimă și afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul în sânge se pot transmite în familie. Prin urmare, este important să vă cunoașteți istoricul familial și să știți dacă există afecțiuni transmise în familie. Analizarea istoricului familial este primul pas prin care se pot preveni afecțiunile cardiovasculare.
Dacă deja prezentați anumite simptome de boli de inimă, medicul cardiolog poate apela la monitorizare holter ekg sau la alte analize de diagnosticare a afecțiunilor cardiovasculare. Cu ajutorul medicului cardiolog, puteți opta pentru unele schimbări de viață necesare pentru prevenirea bolilor de inimă. Poate fi vorba despre schimbări ale stilului de viață, de includerea exercițiilor fizice în rutina zilnică sau de o mai bună gestionare a stresului. În funcție de situația personală, aceste schimbări pot fi însoțite de medicamente, teste genetice sau controale regulate.