Un alt caz de violență a zguduit România, ieri, după ce procurorii suceveni au dezvăluit că cinci terapeute au fost reținute pentru fapte grave petrecute într-un centru pentru copii cu dizabilități din municipiul Suceava.
Astăzi, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Suceava a admis propunerea procurorilor de arestarea preventivă angajatelor Asociației “Steaua Speranței, iar Anca Valeria Maniliuc, Mădălina Ioana Buculei, Iuliana Sabin, Monica Mihaela Fădor și Andreea-Gabriela Fădor vor sta după gratii pentru 30 de zile.
Potrivit procurorilor, faptele de o cruzime greu de imaginat s-au petrecut la centrul pentru copii cu dizabilități din municipiul Suceava al Asociației “Steaua Speranței”, unde copiii au fost umilit, bătuți și amenițați cu moartea. pentru ca minorii să execute întocmai dispozițiile date.
Ieri , 23 august 2023, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a cinci femei pentru săvârșirea de infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă.
Potrivit probatoriului administrat până în acest moment, cele cinci inculpate sunt angajate în calitate de terapeuți în cadrul centrului “Steaua Speranței” care aparține unei asociații înființate cu scopul a integra copii cu dizabilități în societate și școală prin terapie recuperatorie.
În perioada 07 – 09 august 2023 fiecare dintre cele cinci inculpate, în calitate de terapeuți, în momente diferite, au exercitat acte de violență asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități aflați în centru. Actele de violență au vizat în total cinci victime minore și au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma în diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de păr. În sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite.
Totodată, în aceeași perioadă, fiecare dintre cele cinci femei au pus în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizică și intelectuală a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilități. În mod similar, în sarcina fiecărei inculpate s-au reținut fapte separate, în funcție de numărul victimelor și al actelor materiale, comise la date diferite. Măsurile și tratamentele care constituie rele tratamente și care au fost reținute în sarcina inculpatelor au vizat în total cinci victime minore și au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat și agresiv, amenințări cu acte de violență și moartea, înjosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reacții autoritare, diverse corecții fizice aplicate pentru ca minorii să execute întocmai dispozițiile date.
“Inculpatele au profitat de starea de vădită vulnerabilitate determinată de vârsta fragedă și starea de sănătate a victimelor, precum și de imposibilitatea acestora de a comunica părinților traumele la care au fost supuși din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit să le ofere terapie, siguranță și protecție.
Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Cauza este instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, precum și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigaţii Criminale.
SORIN NICA
Citește și⤵