Despre ITP trebuie să știi că reprezintă un proces de verificare obligatorie a mașinii, în principal, cu scopul de a stabili gradul de siguranță pe care aceasta îl prezintă. În funcție de tipul vehiculului deținut, destinația de folosință, dar și vechimea acestuia, ITP-ul trebuie efectuat la un interval anume de timp. Despre ce interval este vorba? Află în rândurile ce urmează.
Tot în rândurile ce urmează ți-am pregătit informații interesante despre tot ce trebuie să știi referitor la perioada de efectuare a ITP-ului și care sunt avantajele efectuării acestuia la timp. Ține minte că, dacă circuli pe drumurile publice cu o mașină a cărei ITP a expirat, riști sancțiuni usturătoare. Așadar, pentru a evita problemele cu legea, fii responsabil și prezintă-te la o stație de ITP Cluj sau oriunde altundeva în țară în timp util, conform cu data ultimei inspecții tehnice periodice.
Cât de des trebuie să faci ITP-ul mașinii? Iată de ce criterii țin inspectorii cont
1. Vechimea mașinii
Conform legislației din România, frecvența ITP-ului variază în funcție de vechimea mașinii. Astfel, pentru mașinile noi sau cu o vechime de până în 3 ani, ITP-ul trebuie efectuat pentru prima dată după 3 ani de la data primei înmatriculări. După această primă inspecție, pentru mașinile cu o vechime mai mică de 12 ani, ITP-ul se efectuează la fiecare doi ani, iar pentru cele mai vechi de 12 ani, inspecția tehnică periodică devine anuală.
2. Intervalul de kilometri parcurși și specificul fiecărui vehicul
Știai că în România, frecvența de efectuare a ITP-ului poate fi influențată și de numărul de kilometri parcurși? Mașinile care parcurg un număr mare de kilometri într-un timp scurt sau sunt utilizate în condiții mai solicitante pot necesita ITP mai frecvent. De asemenea, și specificul fiecărei mașini poate avea impact asupra frecvenței de efectuare a ITP-ului.
Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara șoferului, mai mult de 8 locuri pe scaune, așa cum sunt microbuzele sau autobuzele, trebuie să efectueze ITP-ul la fiecare 6 luni. Tot la fiecare 6 luni trebuie să facă ITP și autovehiculele utilizate în regim de taxi sau de închiriere.
Așadar, la fiecare 6 luni, aceste autovehicule vor trebui să se prezinte la ITP în Cluj sau oriunde în țară pentru o examinare atentă. Ele sunt folosite pentru a transporta persoane, ceea ce înseamnă că siguranța pe care o prezintă trebuie să fie întotdeauna la nivel maxim.
Care sunt avantajele efectuării ITP-ului la timp?
Chiar dacă legislația stabilește un interval minim de efectuare a ITP-ului, este recomandat să te prezinți la o stație specializată înainte de termen. De ce? Deoarece doar așa poți descoperi din timp potențialele defecte sau probleme tehnice ale mașinii și poți lua măsuri înainte ca acestea să devină mult mai grave și să pună în pericol siguranța ta, dar și a celorlalți participanți la trafic și chiar a pietonilor.
De asemenea, efectuarea ITP-ului la timp înseamnă și zero probleme cu legea. În cazul în care circuli cu o mașină a cărei ITP a expirat, riști amenzi usturătoare, înmatricularea ți se anulează automat, iar poliția îți va confisca plăcuțele de înmatriculare. Să nu mai vorbim că vei primi și puncte de amendă.
În aceeași ordine de idei, dacă intenționezi să vinzi mașina, să știi că valoarea sa financiară este influențată și de statusul ITP-ului. Potențialii cumpărători sunt foarte atenți la frecvența efectuării acestuia. Dacă nu i-ai făcut ITP-ul la timp, prețul său scade și, chiar și așa, o vei vinde cu greu. De ce? Deoarece clienții nu au încredere în eficiența unei mașini despre care nu cunosc statusul tehnic.
Ca o concluzie, reține că inspecția tehnică periodică are un rol crucial în asigurarea siguranței și fiabilității mașinilor pe drumurile publice. Sperăm că informațiile de mai sus ți-au fost de ajutor pentru a înțelege cât de des trebuie să efectuezi ITP-ul în România, la o stație de ITP din Cluj sau oriunde altundeva pe teritoriul țării, ținând cont de specificul fiecărei mașini, intervalul de kilometri parcurși, dar și legislația în vigoare.