Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava a anunțat, azi, că parcursul ratei şomajului judeţean, în prima parte a anului, se caracterizează prin “tendinţa de stagnare şi regres faţă de valorile înregistrate la începutul anului”, pe fondul menținerii deficitului de forță de muncă și calificări.
În acest an, Centrul de Formare Profesională a AJOFM Suceava a organizat 40 de programe de formare profesională, cu 715 șomeri participanți, din care 54 de refugiați și 142 de etnie romă, aparținând celor mai vulnerabile categorii de șomeri.
Ocupațiile în care se califică cursanții acoperă necesarul de calificări din domeniile cu deficit major de forță de muncă: alimentație publică, construcții, ospitalitate, comerț.
“Cursul de competențe digitale deține o pondere importantă în numărul de cursuri organizate, fiind o necesitate înțeleasă atât de șomeri, cât și de angajatori.
Persoanele care nu au studii pot aplica pentru cursuri care urmăresc însușirea competențelor de bază în comunicare în limba română, în matematică, în curățenie și îngrijire clădiri sau spații verzi.
Continuăm înscrierea persoanelor la toate programele de formare, în special la cursurile de dulgher și fierar betonist, foarte solicitate de angajatorii din județ” se menționează în comunicatul AJOFM Suceava.
Persoanele inactive sau cele care realizează venituri sub indicatorul social de referință (598 de lei), pot urma gratuit un curs de calificare și pot solicita suport pentru înscrierea la curs la telefon 0230.523.279 – tasta 1, la e-mail suceava@anofm.gov.ro sau la sediul AJOFM Suceava și Punctele de lucru din Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
Promoția de absolvenți 2023, toate persoanele interesate de un loc de muncă, precum și angajatorii cu deficit de forță de muncă vor putea participa la interviuri de angajare la Bursa Absolvenților, din data de 12 octombrie.
BEATRICE OȘEAN