-
Adrian Veștea a promis că localitățile vor primi bani pentru cofinanțarea investițiilor: “Cunosc toate greutățile, încerc să adaptez bugetul, am făcut demersuri, am informat”
-
Flutur s-a plâns, cu limită, de restanțele la plată și de numărul redus al firmelor de proiectare
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea (PNL), a efectuat, azi, o așa-zisă “vizită de lucru” (în fapt, o deplasare relaxantă de weekend) la Suceava, prilej pentru președintele liberal al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de a se băga în seamă.
Gazda i-a asigurat o ședință favorabilă în Sala Unirii a Palatului Administrativ (clădire aflată în reparații), în care participanții au “vânturat vorbele” cu mult talent.
Flutur a “bătut câmpii” despre proiecte “în valoare totală de 1 miliard 339 milioane de euro”, iar Veștea s-a arătat emoționat: “Era necesar ca Programul Anghel Saligny să prindă contur, am reușit să intervenim în toate comunitățile, în apă-canal, drumuri și gaz metan”.
Ministrul Dezvoltării a oferit tot felul de date tehnice despre proiectele trecute, prezente și viitoare, care i-au cam plictisit pe participanți, după care a stabilit că “progresul este foarte bun, v-ați făcut foarte bine treaba”.
Și dacă tot a venit la Suceava, Veștea a semnat și contracte în valoare de 236 de milioane de lei, beneficiari fiind CJ și localitățile Mușenița, Rădășeni, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Volovăț, Baia, Dolhasca, Drăgușeni, Dumbrăveni, Forăști, Pătrăuți, Râșca, Șcheia, Todirești, Valea Moldovei, Vicovu de Sus, Voitinel, Zamostea, Zvoriștea.
Unii primari sau viceprimari din localitățile amintite nu au ajuns la ședință, așa încât contractele au fost semnate, în cadru festiv, doar de către ministru.
Obosit de la cât s-a ridicat de pe scaun și câte mâini a strâns, Veștea a vorbit și despre cele 4 microbuze școlare alocate zilele trecute, în condițiile în care necesarul pentru întreg județul Suceava este de aproape 200.
Flutur a luat din nou cuvântul, lăudând proiectele Marii Alianțe PSD-PNL referitoare la drumuri, apă-canalizare și gaz metan, dar i-a adresat ministrului și câteva rugăminți: “Sunt restanțe de 2-3 luni la unele proiecte, pe POR și CNI, rugămintea noastră e să găsim soluții.
Avem o criză de firme de proiectare, ne rugăm de-un singur proiectant la spitale, întârziem enorm de mult, nu avem suficiente firme de proiectare, este criză de specialiști în domeniu.
Mai multe prerogative să dăm instituției Arhitectului Șef, nu avem pârghii de control pentru respectarea disciplinei în construcții.
Poate găsiți surse pentru un nou lot de microbuze școlare”.
A urmat salutul șefului PSD Suceava, Ioan Stan, bun coleg de alianță cu Flutur, care a spus că, la viitoarea rectificare bugetară, primarii “trebuie să primească bani” pentru plata proiectelor în derulare.
“Cunosc toate greutățile, încerc să adaptez bugetul, am promisiunea că, până la rectificare, vom avea o alocare bugetară.
Am făcut demersuri, am informat, sper ca toate aceste neajunsuri să le putem aduce la zi.
Îmi doresc să găsim soluții, sunt preocupat, n-am uitat că am plecat de la CJ Brașov” a răspuns Veștea.
Primarul PNL de Suceava, Ion Lungu, s-a referit la plata agentului termic în regim centralizat, dar nu a vrut să-l supere pe ministru, așa că “o să vin la București, să discutăm”.
Până la finalul ședinței, care a durat o oră, au mai luat cuvântul liberalii Mihai Negură (primar Câmpulung Moldovenesc), deputatul Ioan Balan, Vasile Iliuț (primar Vicovu de Sus), dar fără prea mare relevanță.