Muzeul „Galeria Oamenilor de Seamă” din Fălticeni a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, gazda unui eveniment cultural care a reușit să adune laolaltă oamenii de condei și iubitorii de frumos din localitate.
Prilejul a fost oferit de lansarea cărților scrise de profesorii Lucian Mușet și Ioan Caulea, care au ales să se prezinte publicului fălticenean într-un eveniment organizat împreună, în ziua echinocțiului de toamnă, primul cu romanul „Orașul cerului” și cel de-al doilea cu volumul de poezii „Arabescuri”.
Locația a fost potrivit aleasă pentru un act cultural: în casa fraților Vasile și Horia Lovinescu pe care cei doi au donat-o orașului în anii 70 pentru a deveni un muzeu al elitei locale și, implicit, pentru a le aduna din nou într-un spațiu sacru. Emoția a sporit printr-o prezență nevăzută a ceea ce a fost cândva Fălticeniul.
Lucian Mateș și-a asumat recidiva literară, el fiind la cea de-a doua apariție editorială după după placheta de poezii „Omul cu păpădii”. Romanul „Orașul cerului” este, așa cum spune editorul, o carte pentru cei care sunt pregătiți să stea față în față cu propria umbră și cu propria dependență – de orice fel ar fi ea-, și se poate transforma într-un instrument de lucru în procesul de vindecare pentru cititori.
Autorul spune că fiecare dintre noi are dependențe, unii recunosc, alții nu, și schimbarea poate veni doar dacă le înțelegem și le acceptăm. Este un roman al experiențelor trăite de autor și în care cititorul se poate regăsi cu ușurință.
Ioan Caulea, un dascăl în postură de boboc al tiparului, și-a păstrat modestia care îl caracterizează, cu toate că modul în care a debutat – prin câștigarea unui concurs în celălalt colț de țară, tocmai la Timișoara, și lansat inițial la Festivalul de Literatură Panorama-, îl îndreptățea să se mândrească cu primul său volum „Arabescuri”. Vizibil emoționat, John, așa cum îi spun prietenii și apropiații, și-a deschis sufletul în fața audienței și a vorbit despre curajul de a se cerceta în adâncurile sufletului. O altă probă a curajului, debutul la 50 plus, care este un amestec de nebunie și impuls. Și, cred eu, că impulsul a venit din credința că ceea ce stătea ascuns în peștera sufletului merită să vadă lumina tiparului, o credință validată de oameni cu experiență în scris, dar și în lectură.
Psihologul Iulia Gângă, fondatoarea Editurii Heyday Books care a publicat romanul fălticeneanului Lucian Mușet, a făcut o mărturisire în cuvântul său: “De când am pășit în această clădire, m-a cuprins o emoție de smerenie cumva. Mi se pare că mă aflu într-un loc în care, cu mult înainte de a face ceea ce fac eu acum, au pus temelia întâlnirii de astăzi. Și sunt într-adevăr emoționantă să stau de vorbă cu voi, deși asta îmi este meseria, să stau de vorbă cu oameni.”
Autorul romanului, profesorul Lucian Mușet a fost încercat nu doar de emoția unei lansări acasă, la Fălticeni, dar și de reîntâlnirea cu oameni dragi: “Aș minți dacă aș zice că nu am emoții. Mă bucur foarte tare că văd niște oameni care îmi sunt foarte-foarte dragi mie și mă bucur tare-tare că sunt aici. Eu am înțeles că ar fi trebuit să citesc un fragment din carte, dar nu am să o fac, mă iertați!, o să vă las pe dumneavoastră, cei care sunteți curioși. O să vă spun două idei: în primul rând o să vă spun ideea de a scrie cartea asta, care a venit în urma proceselor terapeutice, în una ne-am întâlnit la una din cele cinci clinici de dezintoxicare din țară și am lucrat împreună cu Iulia acolo. Cumva acest roman este despre dependență. Suntem toți dependenți de ceva, fie că recunoaștem sau nu, și sunt ferm convins că cei care vor avea curiozitate, se vor regăsi cel puțin în unul din personaje acolo. dar e doar aparent. Cartea aceasta este doar despre prezență și despre conștientizare pentru că dacă respectăm cele trei etape ale oricărei tip de terapie – înțelegerea, acceptare și schimbare-, vă spun foarte clar că nu e există nicio formă de schimbare fără primele două.”
Profesoara Nora Bulboacă a vorbit despre poeizia lui Ioan Caulea: “Luni, când colegul, prietenul nostru John (Ioan Caulea n.r.) ne-a pus în brațe volumul Arabescuri, am simțit că am o responsabilitate copleșitoare și, astăzi, sentimentul acesta de bucurie, de onoare, că au căzut zarurile asupra mea, dar și de emoție că ne veghează de aici, din preajmă, duhurile personalităților fălticenene, se înmulțește, sporește.”
Ioan Caulea: “Am norocul de a avea alături de mine, într-un moment atât de special, oameni dragi, oameni iubitori de cuvânt, de frumos și de artă. După ce au vorbit antevorbitorii mei, îmi este foarte greu să-mi eliberez cuvintele, dar am să încerc să spun câteva vorbe. Cred că mi-a lipsit curajul. Să debutez la 52 de ani.. Ori îți trebuie o doză de nebunie, ori își trebuie un impuls. Cred că au fost ambele. Am răspuns afirmativ la un soi de cerere, de ieșire la o întâlnire. La întâlnirea cu mine. Pentru că am refuzat multă vreme să ies din mine, am refuzat mult timp să mă exprim, să mă manifest cu forma aceasta a cuvântului scris și pentru mine pandemia a fost un moment care a adus cu sine această ieșire din carcasă, din peștera despre care vorbeam în poezie.”
SERGIU JIPA