Azi, la București, rectorul Valentin Popa al Universității Ștefan cel Mare Suceava și ministrul Educației, Ligia Deca, au semnat contractul de finanțare a proiectului de formare profesională prin parteneriatul cu mediul economic DUAL USV.
Beneficiind de fonduri europene PNRR în valoare de 25 de milioane de euro, proiectul este cel mai mare din istoria universității sucevene.
Proiectul este destinat înființării unui campus integrat pentru învățământ dual, pe terenul de 30 de hectare pe care USV îl administrează în comuna Moara.
Acolo vor fi construite două clădiri cu laboratoare și ateliere pentru formarea profesională a elevilor și studenților înscriși în învățământul dual în licee din județele Suceava, Botoșani și Neamț, în domeniile mecanic, electric, electronică și automatizări, electromecanică.
Pe lângă un service auto dotat cu ultimele tehnologii, în noul campus vor fi puse la dispoziția elevilor și studenților amfiteatre, săli de seminar și ateliere de practică digitalizate, cu echipamente și tehnică de calcul, pentru asigurarea unui învățământ de calitate.
De asemenea, proiectul prevede acordarea a 3.760 burse lunare pentru studenți, în valoare de 1.400 lei/lună, respectiv 6.300 burse lunare pentru elevi, în valoare de 600-1.200 lei/lună, pe parcursul a 10 luni dintr-un an universitar.
Până în prezent, Universitatea Suceava, în calitate de lider, a atras 40 de parteneri în proiect: 13 instituții de învățământ preuniversitar, 18 agenți economici și 9 unități administrativ-teritoriale.
Operatorii economici interesați să devină membri ai consorțiului sunt invitați să transmită o scrisoare de interes, ca răspuns la anunțul de pe site-ul https://dual.usv.ro/, menționând unul sau mai multe domenii în care doresc să colaboreze (mecanic, electric, electronică și automatizări, electromecanică), numărul de elevi și/sau studenți pe care doresc să-i susțină în domeniile de interes și dovada că au desfășurat timp de minimum 3 ani activități de profil în domeniul de pregătire a elevilor/studenților.
BEATRICE OȘEAN