Micii crescători de porcine sunt nevoiți, potrivit prevederilor actuale, să întocmească un dosar cu zeci de documente prin care să demonstreze că porcii sunt sănătoși și că nu pun în pericol sănătatea și igiena alimentară.
Potrivit Agerpres, Ministrul Agriculturii Florin Barbu, a cerut reprezentanţilor ANSVSA să modifice articolul din norme care interzice comercializarea porcilor crescuți în gospodărie sau a cărnii provenite de la aceștia, în aşa fel încât oamenii să aibă posibilitatea să îşi comercializeze porcii crescuţi în gospodărie.
Pentru acest lucru va fi necesar un aviz de la medicul veterinar din care sa reiasă ca animalul sacrificat nu este bolnav.
Astăzi, la sediul Ministerului Agriculturii, se poartă discuții cu reprezentanți ai ANSVSA, care a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, iar principala prevedere se referă la interdicția pusă pentru comercializarea acestora sau a cărnii provenită de la ei. Prin aceleași norme, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.