Miercuri dimineață, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din mai multe județe protestează în fața sediilor din cauza unei legi adoptate ieri de Parlamentul României. Au ieșit în fața sediilor salariații din Arges, Alba, Bihor, Constanța, Vâlcea, Vaslui, Giurgiu, Ilfov, Brăila, Hunedoara, Ialomița, Sibiu, Vaslui, Neamț, Prahova, Buzău, Bacău, București, Teleorman, Arad.
Nemulțumirea a fost stârnită de faptul că, ieri, Camera Deputaților (Cameră decizională), a votat proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x nr. 172/2023) prin care a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. Însă, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București nu se bucură de același tratament salarial prin noua lege.
“O mare nedreptate făcută în Parlament lucrătorilor din DSP-uri
Camera Deputaților a dezbătut astăzi, luni, proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x nr. 172/2023).Camera Deputaților este decizională.În Comisia de Muncă s-a admis un amendament propus de PNL, prin care personalul din Casele de asigurări de sănătate (CAS) vor beneficia de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului.Tot Comisia de Muncă a respins anterior un amendament prin care se solicita același tratament salarial și pentru lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București.În ședința de plen, deputatul Ringo Dămureanu, Secretar al Camerei Deputaților, a cerut plenului Camerei Deputaților să acorde tratament egal între cele două instituții și să admită amendamentul respins la Comisie.
Amendamentul favorabil lucrătorilor din DSP-uri a fost supus votului plenului Camerei Deputaților și respins la vot, cu 36 voturi “pentru”, de la deputații UDMR și AUR, 6 voturi “contra”, USR, și 136 “abțineri”, PSD și PNL.”, au transmis, ieri, Sindicatul Național „Forța Legii”.