Pe data de 17 noiembrie a.c., în cadrul manifestării ,,Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923 – 2023)”, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a avut loc o dezbatere la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni, moderată de Adrian Niculescu, vicepreședintele IICCMER, și la care au participat mai multe personalități, dintre care amintim pe Dinu Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Gabriel Andreescu, Doina Jela, Liviu Tofan și Florin Cîntic.
Dinu Zamfirescu, fost deținut politic, arestat în mai multe rânduri de către Securitate începând din anul 1945 și exilat politic la Paris, a lucrat ca ziarist pentru BBC- Secția Română. Figură marcantă a exilului românesc, membru al Consiliului director al Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Românesc).
“Domnul Dinu Zamfirescu a fost o figură marcantă a exilului românesc, membru al Consiliului director al Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRE, Lupta, Dialog, Curierul Românesc).
Dinu Zamfirescu a deţinut funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), de la înfiinţare, în 2003, până în 2010, când a avut loc comasarea cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR).”, se arată pe site-ul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Dinu Zamfirescu i-a cunoscut foarte bine pe Monici (porecla dată de românii din Paris cuplului Monica Lovinescu-Virgil Ierunca n.r.) și a rememorat pentru cei prezenți ziua în care a cunoscut-o pe Monica Lovinescu.