Măsurile care ţin de tranzitarea cerealelor ucrainene pe teritoriul României trebuie înăsprite, iar în acest sens va fi introdus sigiliul electronic al mărfurilor, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş (PNL), la finalul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii.
Boloș a fost întrebat dacă există siguranţa că nu rămân pe teritoriul României cereale ucrainene care tranzitează ţara noastră: “Acestea sunt măsuri care ţin de un mai bun management organizat la nivelul nostru, pentru că, într-adevăr, dumnealor s-au plâns pe bună dreptate.
Aici le dăm dreptate, pentru că trebuie noi să înăsprim toate aceste măsuri care ţin de tranzitarea României şi nu întâmplător introducem sigiliul electronic al mărfurilor.
Sunt 2.000 de sigilii pe care avem în intenţie să le achiziţionăm şi care, sper eu, cu data de 1 iulie să le putem avea operaţionale”.
În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora se vinde “la negru” grâu ucrainean pe piaţa din România, Boloş a transmis că împreună cu Ministerul Transporturilor “va trebui să fim mult mai vigilenţi”.
El a adăugat că va veni cu un pachet de măsuri atât pe partea de simplificare a procedurilor la trecerea punctelor de frontieră, cât şi în ceea ce priveşte înăsprirea măsurilor pentru tranzitul mărfurilor.
În schimb, reprezentanții fermierilor sunt nemulțumiți, Dănuţ Andruş declarând că “nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii.
Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală.
Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”.
Întrebat dacă e-Factura se modifică, ministrul Boloș a explicat că “este o cale ireversibilă la care se angajează toate statele membre ale Uniunii Europene şi trebuie să fim în pas cu aceste măsuri, cu atât mai mult cu cât suntem ţara cu indicatorul de evaziune fiscală cel mai mare.
Deci este nepotrivit şi nefiresc acum, când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală.
Trebuie să înţelegem acest lucru, că România este angajată pe calea combaterii evaziunii fiscale.
Până acum ne-am plâns că nu avem bani din evaziunea fiscală, acum luăm măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi nici aşa nu este bine”.
Pe de altă parte, el a subliniat că reprezentanţii ministerului au fost de acord cu un număr de şase măsuri propuse de protestatari, ca, de exemplu, Legea prevenţiei să fie aplicată numai pentru acele fapte care nu sunt de natură de evaziune fiscală.
Transportatorii şi fermierii au demarat, pe 10 ianuarie, o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.
Premierul PSD Marcel Ciolacu are, azi, o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.