Miopia este o afecțiune frecventă, care este diagnosticată de obicei înainte de vârsta de 20 de ani. Miopia afectează vederea la distanță. Pacienții pot vedea obiectele aflate în apropiere, dar au probleme în a vedea obiectele aflate la distanță. Tratamentele pentru miopie includ ochelari, lentile de contact sau intervenții chirurgicale. Oricine poate fi miop, dar prezintă un risc mai mare persoanele care au miopi în familie. Miopia începe de obicei între 6 și 14 ani și se agravează până la vârsta de 20 de ani. Copiii care petrec mai mult timp în aer liber sunt mai puțin predispuși să fie miopi, dar experții nu sunt siguri de ce. În acest articol vorbim despre miopie. Îți spunem cum evoluează, care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni și cum se manifestă aceasta. Vom explora, de asemenea, soluțiile de tratament.
Definirea miopiei
Dacă vrei să știi ce este miopia și ce o cauzează, atunci trebuie să știi că vorbim despre un defect al vederii care presupune imposibilitatea de a distinge clar obiectele care se află la distanță. Miopia este o afecțiune oculară care afectează foarte mulți oameni, în special copiii de vîrstă școlară. Medicii oftalmologi spun că această tendință va continua. Este important să știi că miopia nu este doar o simplă neclaritate a vederii. Aceasta poate duce la o serie de complicații oculare, precum degenerarea maculară, cataracta sau chiar dezlipirea de retină. Prin urmare, este esențială identificarea și tratamentul timpuriu al miopiei.
Tipuri de miopie
Miopia este definită medical ca o tulburare de refracție a ochiului, care face dificilă focalizarea obiectelor de la distanță. Aceasta apare atunci când ochiul este prea lung sau corneea este prea curbată, astfel încât lumina nu este focalizată corect pe retina. Specialiștii oftalmologi împart miopia în:
- miopie simplă: văzul la distanță este ușor până la moderat afectat;
- miopie patologică (degenerativă): vederea se înrăutățește în timp și poate duce la o deteriorare severă a vederii. Aceasta poate fi o condiție debilitantă și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane.
Simptomele miopiei
Persoanele mioape este posibil să aibă următoarele manifestări:
- obiectele îndepărtate par încețoșate sau neclare;
- obiectele apropiate par clare;
- dureri de cap;
- oboseală oculară;
- oboseală atunci când conduci, faci sport sau privești la o distanță mai mare de câțiva metri.
Unele simptome suplimentare ale miopiei pe care trebuie să le urmărești la copiii includ:
- performanțe școlare slabe;
- capacitate de atenție afectată;
- ținerea obiectelor aproape de fața lor.
Care sunt cauzele miopiei?
Dacă ai miopie, mai mult ca sigur, cel puțin unul sau ambii părinți biologici au și ei miopie. Experții oftalmologi nu sunt încă siguri de cauza exactă a miopiei, dar cred că este un amestec de factori ereditari și de mediu. Este posibil să moștenești capacitatea de a fi miop. Dacă stilul tău de viață produce anumite condițiile, vei dezvolta miopie. Miopia apare de obicei în copilărie. De obicei, afecțiunea se poate agrava în copilăria timpurie, dar tinde să se stabilizeze până la sfârșitul adolescenței.
Factori de risc pentru miopie
Factorii de risc pentru miopie pot include:
- un istoric familial de miopie;
- petrecerea unui timp îndelungat citind sau utilizând ecranele (smartphone-uri sau computere).
Complicațiile miopiei
În cele mai multe cazuri, medicii pot trata miopia cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie corectivă. Cu toate acestea, unele cazuri de miopie patologică pot duce la afecțiuni oculare mai grave, inclusiv:
- cataractă;
- glaucom;
- neuropatie optică;
- neovascularizare;
- dezlipirea de retină.
Miopia patologică poate duce la complicații mai grave precum:
- dezvoltarea unor vase de sânge nedorite în ochi (neovascularizare);
- glaucom;
- neuropatie optică miopică;
- dezlipirea de retină;
- cataractă.
Cum se tratează miopia?
Academia Americană de Oftalmologie recomandă examinări regulate ale vederii pentru a asigura un diagnostic și un tratament în timp util. Screeningurile oftalmologice sunt teste pentru a verifica dacă există probleme de vedere. Un test de screening poate fi efectuat de un pediatru, oftalmolog sau optometrist. Momentele recomandate pentru screening la copii și adolescenți sunt următoarele:
- cel puțin o dată între 3 și 5 ani;
- înainte de grădiniță, de obicei la vârsta de 5 sau 6 ani;
- anual, până la sfârșitul liceului.
Dacă se identifică o problemă în cadrul unui test de screening, atunci trebuie programat un examen oftalmologic complet la un optometrist sau oftalmolog. În cazul adulților sănătoși, fără probleme cunoscute de vedere sau boli oculare, se recomandă un examen oftalmologic complet astfel:
- între 20-29 de ani: cel puțin o dată;
- între 30-39 de ani: cel puțin de două ori;
- între 40-54 de ani: la fiecare 2-4 ani;
- între 55-64 de ani: o dată la 1-3 ani;
- după 65 de ani: la fiecare 1-2 ani.
În cazul persoanelor cu diabet, un istoric familial de boli oculare, tensiune arterială ridicată sau alte riscuri de boli cardiace sau vasculare, este nevoie de examinări oculare mai regulate. De asemenea, au nevoie de examinări oculare periodice persoanele care au deja ochelari de vedere sau lentile de contact sau cele care au suferit o intervenție chirurgicală pentru corecția vederii.
Ochelarii sau lentilele de contact pot corecta miopia la copii și adulți. Doar pentru adulți (cu rare excepții pentru copii), există mai multe tipuri de operații refractive care pot, de asemenea, corecta miopia. În cazul miopiei, prescripția pacientului pentru ochelari sau lentile de contact are un număr negativ, cum ar fi -3,00. Cu cât numărul este mai mare, cu atât lentilele sunt mai puternice. Dioptriile ajută ochiul să focalizeze lumina pe retină, clarificând vederea la distanță. Iată cum se poate trata miopia:
- ochelari de vedere: cea mai populară modalitate de corectare a miopiei este cu ajutorul ochelarilor de vedere. În funcție de gradul de corecție a vederii necesar, pacientul poate purta ochelari de vedere fie zilnic, fie doar atunci când are nevoie de vederea la distanță. Este posibil să aibă nevoie de ochelari doar pentru a conduce. Unii copii cu miopie pot avea nevoie de ochelari doar pentru a se juca cu mingea, a viziona un film sau a privi tabla. Unele persoane pot avea nevoie să poarte ochelari în mod constant pentru a vedea clar. O lentilă de vedere unică poate face ca vederea la distanță să fie mai clară. Persoanele de peste 40 de ani care au miopie pot avea nevoie de o lentilă bifocală sau progresivă pentru a vedea clar atât de aproape, cât și de departe.
- lentile de contact: unele persoane consideră că vederea de la distanță este mai clară cu ajutorul lentilelor de contact. Un potențial dezavantaj este că acestea necesită mai multă grijă pentru a le menține curate.
- PRK (prescurtarea de la „keratectomie fotorefractivă”): este un tip de operație oculară cu laser utilizat pentru a corecta miopia ușoară sau moderată. De asemenea, poate corecta hipermetropia și/sau astigmatismul.
- lentile intraoculare fazice: acestea sunt o opțiune pentru persoanele care au miopie mare.
- implant de lentile intraoculare: această intervenție permite oftalmologului să introducă chirurgical o lentilă nouă în ochi, înlocuind-o pe cea veche. Această procedură are loc înainte de apariția cataractei.
- terapia vizuală: aceasta este o opțiune în cazul în care spasmele mușchilor de focalizare cauzează miopie. Poți întări mușchii prin exerciții oculare și poți îmbunătăți focalizarea.
Poate fi prevenită miopia?
Nu poți preveni miopia, deoarece este o afecțiune care tinde să se transmită în familie, dar este posibil să poți reduce riscul de miopie în anumite moduri. Unii experți oftalmologi consideră că poate fi scăzut riscul de a dezvolta miopie dacă limitezi timpul petrecut în fața ecranelor. Consultă medicul oftalmolog ori de câte ori apar simptome la nivelul vederii.