Numeroase capete de acuzare pentru judecătoarea Ana Maria Chirilă, de la Tribunalul Suceava, care a fost trimisă în judecată: trafic de influență, deținere, consum și trafic de droguri de mare risc (precum și punerea la dispoziție a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri), folosirea, în mod direct și indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, favorizarea făptuitorului și luare de mită.
Procurorii spun că a profitat de funcția sa și le-a furnizat unor interlopi puși sub acuzare în același dosar informații despre perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate de DIICOT. De asemenea, procurorii au stabilit că judecătoarea a deținut în locuința sa droguri de mare risc.
Ministerul Public a transmis că alături de aceasta au fost trimise în judecată și alte două persoane.
Cel de-al doilea inculpat este Mihai Pînzari, zis Tonici, din Dornești, jud. Suceava, care este acuzat că i-a dat mită judecătoarei, atât în mod direct, cât și prin intermediul altei persoane, o serie bunuri și foloase necuvenite, cu scopul de a obține o hotărâre judecătorească favorabilă într-un dosar al Tribunalului Suceava în care a fost trimis în judecată.
Cel de-al treilea inculpat este Ciprian Cotoară, din Solca, jud. Suceava, cu care judecătoarea Chirilă avea o relație, și care este acuzat de trafic de influență, după ce a pretins de la o persoană suma de 30 de mii de euro, bani pe care i-a și primit, pentru a-și exercita influența asupra magistraților de la Curtea de Apel Suceava în vederea obținerii unei soluții de achitare pentru o persoană trimisă în judecată. Cotoară mai este acuzat și de deținere, consum și trafic de droguri de mare risc.
Ce spune rechizitoriul procurorilor
Potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că femeia, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informații privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziția altor persoane prin intermediul cărora au ajuns și la alte persoane interesate.
În perioada aprilie – septembrie 2023, ea a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informații pe care în mod direct și prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziția unor persoane interesate.
De asemenea, s-a stabilit că, în perioada 2020–2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, a acceptat foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție, produse alimentare ș.a.) în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-o cauză instrumentată de DIICOT Suceava.
“Cu privire la infracțiunea de complicitate la trafic de influență, s-a reținut fapta care, fără a promite că va influența în mod direct magistrații dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezența sa la întâlnirea dintre martorul denunțător (cumpărător de influență) și o altă persoană, i-a creat martorului denunțător convingerea că respectiva persoană are influență asupra magistraților și îi poate influența pentru obținerea unei hotărâri de achitare.
În acest mod, inculpata a facilitat obținerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro”, arată procurorii.
Potrivit rechizitoriului, în perioada septembrie – octombrie 2023, judecătoarea a deținut în locuința sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziția unor persoane locuința sa, în vederea consumului de droguri.
Din cercetări a reieșit că Tonici a promis, oferit și remis foloase necuvenite judecătoarei, pentru a obține hotărâri favorabile într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și lipsire de libertate.
În dosar au fost efectuate 12 percheziții domiciliare, fiind audiate mai multe persoane, având calitatea de suspecți sau martori.