Preoţii vor avea obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic, iar opţiunea lor politică va fi exprimată doar prin votul personal secret, a decis Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit Îndreptarului Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral, decizia a fost luată în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, legislative şi prezidenţiale din anul 2024.
“În calitatea sa de cetăţean al patriei şi de părinte duhovnicesc al enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă.
În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic.
Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, se arată în hotărâre.
Totodată, BOR a decis să menţină hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, prin care arhiereului, preotului, diaconului, monahului şi monahiei le este interzis să facă politică partinică, să fie membri ai unui partid politic sau al unei organizaţii care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susţinători şi să ocupe funcţii de demnitar/înalt funcţionar public la nivel central sau local, în statul român sau în alte state.
Pe de altă parte, Sf. Sinod, prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite totuşi ca preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean.
Totodată, preoţii şi diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a chiriarhilor lor.
Preoţii şi diaconii care au obţinut aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean „vor fi suspendaţi de la slujire pe întreaga perioadă a campaniei electorale, vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat slujirii şi demnităţii preoţeşti, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult”.
BOR recomandă credincioşilor criterii orientative pentru alegerea candidaţilor la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale din acest an, între acestea aflându-se „manifestarea credinţei în Dumnezeu şi a responsabilităţii faţă de comunitate, apărarea libertăţii religioase şi susţinerea activităţilor spirituale şi sociale ale Bisericii, respectul pentru persoana umană, promovarea familiei tradiţionale fireşti, formată din bărbat şi femeie, implementarea de politici împotriva avortului, eutanasiei, cercetărilor pe embrioni umani, clonării”.
Preotii pe vechi ii fac propaganda electorala lui Mindruta si il cara lq maina cand fave caka pe el.