15 fotbaliști de top care nu au evoluat niciodată la Campionatul Mondial de Fotbal
În această vară se joacă meciurile de la turneul final al Campionatului European de fotbal, pentru care pariorii pot folosi ponturi din secțiunea de pronosticuri fotbal de pe PariuriX.com. Apoi, în toamnă, urmează partidele din Liga Națiunilor, ce pot conta pentru calificarea la Cupa Mondială 2026.
Va reuși, până la urmă, Erling Haaland să se califice cu naționala Norvegiei la un turneu final? Probabil că golgheterul lui Manchester City este foarte frustrat. El, unul dintre cei mai buni atacanți din lume, să vadă Mondialele și Europenele doar la televizor… Ei bine, au mai fost fotbaliști de top în situația lui. Iată 15 jucători care nu au jucat niciodată la un Campionat Mondial:
Cristian Chivu
Cristian Chivu a ajuns la prima reprezentativă a României în 1999, după Cupa Mondială din 1998. Primul său gol „sub tricolor” l-a marcat contra Angliei, la Euro 2000. În cei 12 ani de carieră internațională, țara noastră nu s-a mai calificat niciodată la un Mondial.
Reșițeanul se poate consola cu performanțele la nivel de club. Printre altele, a câștigat Liga Campionilor, de trei ori campionatul Italiei, de trei ori cupa Italiei, de două ori Supercupa Italiei, campionatul, cupa și supercupa Olandei.
Paolo Di Canio
În ciuda valorii incontestabile, Paolo Di Canio nu a jucat niciodată pentru prima reprezentativă a Italiei. Nu a avut loc de Roberto Baggio, de Alessandro Del Piero sau de Christian Vieri.
Andy Cole
Unul dintre marii marcatori din Premier League, Andy Cole a deținut recordul campionatului Angliei pentru cele mai multe goluri într-un singur sezon (34, sezonul 1993-1994), până când Erling Haaland l-a doborât în sezonul 2022/23. Atacantul care a jucat pentru Newcastle și Manchester United nu s-a impus și la echipa națională.
Laszlo Kubala
Născut în Ungaria, marele Laszlo Kubala a marcat 11 goluri pentru naționala Spaniei, din 19 selecții. Legenda lui FC Barcelona a câștigat de patru ori La Liga, de două ori Cupa Spaniei și o dată Cupa Orașelor Târguri. S-a calificat cu naționala iberică la Cupa Mondială din 1962 cu Spania, dar o accidentare l-a împiedicat să joace la turneul final.
Jari Litmanen
Jari Litmanen a adunat 137 de selecții pentru Finlanda pe parcursul unei cariere internaționale de 21 de ani, dar niciuna nu a fost în cadrul unui turneu major. Cel mai mare succes la nivel de națională al campionului european cu Ajax (1995) a fost câștigarea Campionatului nordic 2000/01.
Dimitar Berbatov
Printre cei mai buni jucători ai Bulgariei din toate timpurile și căpitan din 2006 până în 2010, Dimitar Berbatov a marcat 48 de goluri în 78 de selecții pentru națională, jucând la Euro 2004.
Bulgaria nu a reușit niciodată să se califice la o Cupă Mondială în timpul carierei internaționale de 11 ani a fostului atacant Manchester United, Tottenham și Bayer Leverkusen.
Abedi Pele
Abedi Pele a fost votat Fotbalistul African al Anului de trei ori între 1991 și 1993. Mijlocașul ofensiv a ghanez cucerit Cupa Africii pe Națiunilor din 1982, dar nu a ajuns niciodată la un turneu final al Cupei Mondiale în timpul carierei sale internaționale de 16 ani.
David Ginola
David Ginola a fost unul dintre cei mai talentați fotbaliști ai generației sale, așa că este oarecum greu de crezut că a fost selecționat de doar 17 ori de către Franța.
O explicație posibilă: o minge centrată prost de Ginola a dus contraatacul bulgar care i-a costat pe francezi participarea la Cupa Mondială din 1994. Atunci, selecționerul Gerard Houllier l-a numit „asasinul echipei”.
Bernd Schuster
Campion european și câștigător al Balonului de Aur în 1980, Bernd Schuster este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști germani din toate timpurile, dar nu a apucat să își demonstreze niciodată valoarea la o Cupă Mondială. După ce a ratat turneul din 1982 din cauza accidentării, s-a retras de la naționala Germaniei de Vest după un conflict cu selecționerul Jupp Derwall.
Ian Rush
Legenda lui Liverpool a reușit 28 de goluri în 73 de selecții pentru naționala Țării Galilor, dar nu a ajuns niciodată la un turneu final, fie Mondial, fie European. A fost la un pas de participarea la CM 1994, dar „Generația de Aur” a României i-a curmat visul prin acel 2-1 de poveste de la Cardiff.
Eric Cantona
Primul superstar străin din Premier League a jucat la un singur turneu final alături de naționala Franței, Euro 1992. Reprezentativa Hexagonului nu a reușit să se califice la Cupa Mondială din 1990 și 1994, iar până când a fost gazda CM 1998, Cantona a ieșit din scenă, după lovitura de kung fu aplicată unui suporter.
George Weah
Primul jucător african care a câștigat premiile „Balonul de Aur” și „Cel mai bun fotbalist FIFA” nu a putut duce de unul singur naționala Liberiei la un turneu final al Cupei Mondiale. Liberienii au fost aproape în 2002, când le-a lipsit un singur punct în calificări.
Ryan Giggs
Ryan Giggs a câștigat 13 titluri în Premier League și două ale Ligi Campionilor, printre alte trofee cucerite pe parcursul unei cariere de 24 de ani petrecute în întregime la Manchester United. Ca și Ian Rush, cel mai aproape de calificarea la un turneu final a fost în preliminariile CM 1994.
George Best
Irlanda de Nord s-a calificat la Cupa Mondială cu șase ani înainte de debutul internațional al lui George Best și la cinci ani după retragerea sa internațională. „Magicianul” lui Manchester United a fost luat inițial în considerare de selecționer pentru CM 1982, dar până la urmă nu a fost pe lista jucătorilor convocați.
Alfredo di Stefano
Pele l-a numit cel mai mare fotbalist din toate timpurile, dar Alfredo Di Stefano nu a ajuns niciodată să joace la Cupa Mondială. Argentina nativă a superstarului de la Real Madrid, a fost forțată să se retragă din calificarea pentru turneul din 1950, iar în 1954 nu s-a calificat. Nici Spania adoptivă nu a obținut biletele pentru Mondial, patru ani mai târziu. În 1962, ibericii s-au calificat, dar Di Stefano nu a jucat la turneul final din cauza unei accidentări.