A făcut trecerea de la onoarea de a fi cetățean al comunei, la onoarea comunei de a-l avea cetățean!
În ședința extraordinară, de ieri, a Consiliului Local Rădășeni s-a votat în unanimitate de voturi proiectul de hotărâre inițiat de primarul Neculai Perju privind acordarea titlului de cetățean de onoare scriitorului Todirel Călugărița.
Autorul cărților „Asupra unor dedesubturi” (Editura Cuvântul Nostru, 2002) și „Rădășeni (note pentru o monografie care n-a mai fost scrisă)” (Editura Smart, 2024) a primit distincția în cadru festiv, în prezența aleșilor comunității.
„Activitatea de publicist și-a început-o din timpul liceului (când a debutat în revista Colegiului Național Nicu Gane), continuând-o în revista studenților brașoveni, unde i-au apărut aforisme și careuri de cuvinte încrucișate. În studenție, a fost și președinte al cercului rebusist Gaudeamus din Brașov, cu care a obținut locuri fruntașe pe țară, la competițiile de gen. De asemenea, a fost premiat la faza pe țară (Cluj-Napoca) a cercurilor științifice studențești, pentru o lucrare de psihopedagogie, despre dimensiunea interdisciplinară a personalității.
După ce a primit repartiție guvernamentală (I.T.A. Botoșani), a colaborat la revista de cultură Hyperion și la mai multe publicații din Botoșani (Crocodilul, Actualitatea botoșăneană, Jurnalul de Botoșani, Știri Botoșani).
Este autorul cărții Asupra unor dedesubturi, apărută în 2002, la Editura Cuvântul Nostru din Suceava. Poezii și epigrame i-au apărut în volumul colectiv Ametiste Moldave, apărut în anul 2014.
A sprijinit înființarea publicației online Ziarul de pe Net, unde a fost președinte al Colegiului redacțional, redactor și colaborator permanent până în anul 2016.
În anul 2024, la Editura Smart din Gura Humorului, i-a apărut lucrarea monografică Rădășeni (note pentru o monografie care n-a mai fost scrisă), ocazie cu care Bibliotecii comunale Rădășeni i-au fost donate cărți în valoare de 10.000 lei”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul Perju.
Todirel Călugărița are și o activitate administrativă bogată, ocupând demnitatea de consilier local al comunei Rădășeni timp de 15 ani, între anii 2001-2020, din partea PNL, organizație pe care a înființat-o în anul 2000. Ca ales local, pe baza experienței ca inginer în domeniul transporturilor, a inițiat proiecte de hotărâre pentru reglementarea transportului public local de călători în comună și a regimului utilizării stațiilor publice. De altfel, a fost cel care a obținut licențierea primei firme de transport pe traseul Rădășeni-Fălticeni, care funcționează și în prezent.
În anul 2001, consilierul local Călugărița a inițiat și desfășurat programul „Un calculator pentru școală”, prin intermediul căruia s-au introdus primele calculatoare în școală.
Doi ani mai târziu, în anul 2003, a avut ideea acordării primelor titluri de cetățean de onoare în comuna Rădășeni, demers dus la capăt printr-o hotărâre a deliberativului local.
De asemenea, a inițiat un proiect de hotărâre de consiliu pentru demararea unui program menit să pună în valoare specificul local și prin care au fost organizate festivalurile Moștenire din străbuni (2003) și Hora Rădășenilor (2013-2019).
„Activitatea lui susținută a condus la înființarea a mai multe asociații la nivelul comunei Rădășeni: Asociația Șomuzul, Asociația Sportivă Viitorul Rădășeni (prin care școala a fost dotată cu materiale sportive) și o sucursală a Societății Naționale de Cruce Roșie – Filiala Suceava (prin care au fost sprijinite mai ales familiile aflate în impas).
I s-au recunoscut meritele și la înființarea unei instituții (Oficiul/Serviciul Rutier – actualul ARR Botoșani), precum și la chartarea unui club din Fălticeni. Pentru implicarea și dăruirea dovedite prin sintagma Service Above Self (a servi mai presus de sine însuși), a primit de la Rotary Internațional distincția Paul Harris Fellow.
Începând din anul 2003, apără, pe toate căile legale, drepturile de proprietate ale deținătorilor de terenuri aflate sub luciul de apă.
Ca vicepreședinte și, mai apoi, ca președinte al Asociației Șomuzul (al cărei reprezentant legal este încă de la înființare) a reprezentat în instanțe, vreme de 19 ani, în peste 100 de procese și la sute de termene de judecată, interesele cetățenilor din Rădășeni și din localitățile învecinate.
Litigiile s-au încheiat în anul 2023 cu recunoașterea definitivă a drepturilor de proprietate pentru circa 300 de hectare de teren de pe raza comunei Rădășeni. Ceea ce înseamnă că impozitele cetățenilor care au fost recunoscuți ca proprietari de Statul Român vor fi plătite la comuna Rădășeni, și nu la Bălcăuți, Dornești ș.a., la zeci de kilometri distanță de Rădășeni. Adică acolo unde se preconiza printr-o hotărâre mai veche a Comisiei județene de fond funciar Suceava, să se atribuie alte amplasamente decât cele vechi. De asemenea, comuna Rădășeni ar putea beneficia de o parte din impozitul pe salarii al piscicultorilor, iar cetățenii din Rădășeni vor avea, în sfârșit, beneficii de pe urma terenului de sub luciul de apă.
Nu în ultimul rând, remarcăm amabilitatea și comportamentul corect pe care îl are față de orice locuitor al comunei, mândria cu care-și declară apartenența la străvechiul sat răzășesc și seriozitatea cu care duce la capăt proiectele de lungă durată, benefice comunității.
Rezumând, se remarcă modul exemplar în care a reprezentat interesele cetățenilor comunei cu privire la respectarea unui drept fundamental (dreptul de proprietate privată), precum și implicarea generoasă în promovarea locurilor natale, inclusiv prin realizarea unei lucrări monografice”, se mai arată în motivarea proiectului hotărâre ce a stat la baza acordării titlului de cetățean de onoare.
SERGIU JIPA