Trei ani au lucrat polițiștii arădeni și procurorii pentru anihilarea uneia dintre cele mai puternice grupări de țigări de contrabandă și materiale explozive din țară, după 79 de percheziții domiciliare în 14 județe și București.
Percheziţiile de ieri au fost efectuate după ce poliţiştii au monitorizat un transport clandestin de ţigări la Fălticeni, în judeţul Suceava, fiind efectuate descinderi concomitente ale poliţiştilor şi în Săcălaz (județul Timiș), la sediul firmei milionarului Dan Pintilie, poreclit regele artificiilor, unde de-a lungul timpului au existat mai multe dosare legate de materiale pirotehnice. Totodată, gruparea a avut o fabrică de țigări la Fălticeni, confiscată de polițiști dintr-un spațiu din curtea Stațiunii de Cercetări Pomicole Fălticeni.
Potrivit PressAlert.ro, rețeaua anihilată era formată din două grupări distincte, care și-au unit forțele pentru a-și maximiza profiturilen și erau sprijiniți politic de la cel mai înalt nivel al statului.
Una dintre grupări era condusă de Cristian Apostol, un fost inspector vamal, și Stelian Tocia, patron de cluburi în București și Constanța. Cei doi au fost prinși în 30 decembrie 2023, când au vrut să dea o șpagă de peste 100.000 de euro unui vameș, pentru trecerea unui container cu aproape 61.000 de cartușe de țigări de contrabandă.
A doua grupare era condusă de Daniel Ștefan Blănaru, un interlop din municipiul Fălticeni, cu puternice legături politice în localitatea de baștină, și Nicolae Gîrbu, un arădean condamnat anul trecut, cu suspendare, tot pentru contrabandă. Susținătorii rețelei erau Marinela Mărculescu si Adrian Bițiș, inspectori Antifraudă Arad, agentul de poliție Flavius Roșu, fiul Marinelei Mărculescu, dar și comisarul Alexandru Florea, de la Poliția de Frontieră Călărași. În timpul anchetei, procurorii au descoperit că grupările, împreună cu cei doi angajați de la Antifraudă, plănuiau să deschidă o fabrică ilegală de țigarete în apropiere de Arad, la ieșirea din localitatea Vladimirescu spre Deva. Hala aparținea Marinelei Mărculescu.
Poliția Arad a transmis un comunicat după ce agentul principal Flavius Roșu a fost dus la audieri la Timișoara:
„În urma perchezițiilor din această dimineață, din județul Arad, desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Arad, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, a fost condus, la audieri, un agent din cadrul IPJ Arad. Instituția noastră se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanță cu legea. Facem precizarea că, indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege”.
Percheziții în 79 de locații din 14 județe și din București
Reamintim faptul că ieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad, pun în aplicare 79 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și a municipiului București, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) și materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor.
“Cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracționale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat , în scopul valorificării pe piața neagră.
Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro.
Sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcționari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara.
Acţiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției Române şi structurilor subordonate din teritoriu și jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroului Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat DIICOT.
SERGIU JIPA
Nu inteleg de ce trebuie neaparat sa “impresionati” cu stirile ? Au fost numarate tigaretele fiecare in parte pentru a cominica o cifra de ordinul milioanelor ? De ce nu se comunica simplu nr. de cartese respectiv nr. de pachete ? Cititorii daca vor pot face o inmultire !