În Sala de marmură a Colegiului Național “Nicu Gane” Fălticeni spiritele de altădată, ale căror pași făceau pereții să vibreze, s-au auzit pentru o oră, din nou, datorită inimosului fălticenean Marinel Dănilă, care a readus, așa cum singur a mărturisit, un crâmpei din evoluția culturală a locurilor.
Elevii colegiului și iubitorii de istorie locală au profitat, vineri, 29 martie 2024, de o expoziție organizată de fotograful amator Marinel Dănilă, care a scotocit prin arhivele naționale și a scos la lumină o parte importantă a evoluției administrative a Fălticeniului de-a lungul a două secole.
În cadrul evenimentului “Fălticeniul de-a lungul veacurilor” au fost fost prezentate ștampile și sigilii din secolele XIX și XX, folosite de diferite instituții, dintre care amintim: Ștampila Școala Începătoare din Folticeni – 1841, Stampila Principatului Moldaviei Judecatorii Tinut Suceava – 1849 (cu litere chirilice), Jinginer Hotarnic J. Bagallu, Primăria Comunei Orasului Folticenii 1866, CFR Serviciul Lucrărilor Noue Linia Dolhsca – Fălticeni, Serviciul Sanitar al Județului Suceava, Epitropia Ospitalului Stamati-Judetian din urba Folticeni, Sigiliu Primaria Comunei Urbane Folticeni 1866, Președintele Comitetului Permanentu al Județului Suceava – 1866, Epitropie Bisericie Adormire Orașu Falticeni – 1873, Primaria Comunei Oprișeni 1877, Primaria Urbei Folticeni 1882, Arhitectul Orașului Fălticeni, Oficerul Starii Civile al Urbei Falticeni – 1880.
Amfitrion a fost directorul Colegiului Național “Nicu Gane”, prof. Codrin Bența, și au prezentat prof. Constantin Bulboacă, prof. Daniel Hrenciuc. De asemenea, au mai vorbit pr. Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, și prof. Ioan Ilișescu, președintele fundației “Șezătoarea”.
Cum expoziția are loc în perioada din apropierea campaniei electorale, și-a făcut apariția și deputatul Bogdan Gheorghiu, președintele PNL Fălticeni, un personaj pe care fălticenenii îl cunosc mai mult de la televizor, deoarece prin Fălticeni trece cu viteză când vine de la București și se oprește rar, în campanii electorale sau când prietenul lui apropiat Cătălin Coman mai are de dărâmat vreo clădire de patrimoniu sau cu încărcătură istorică puternică. Trebuie amintit că în perioada cât Gheorghiu era ministru al Culturii, Primăria Fălticeni a pus la pământ cu buldozerele clădirea Spitalului Stamati, construită în perioada 1851-1860, și că a lăudat frenetic, asemeni unui activist de partid colhoznic, la propria televiziune, umăr la umăr cu primarul Cătălin Coman, inițiativa acestuia din urmă de a dărâma Casa Morțun, clădire construită înainte de 1850.
La sfârșitul prezentărilor, dar nu cel din urmă, Marinel Dănilă, le-a explicat celor prezenți cum i-a venit ideea expoziție și care a fost scopul ei:
“Mă bucur că pot oferi un crâmpei din istoria Fălticeniului prin aceste fotografii. Fălticeniul merita să fie reprezentat și prin sigle, sigilii și ștampile, pentru că Fălticeniul a avut un parcurs cultural. Tot ce vedeți aici este o evoluție culturală și eu am vrut ca lumea să înțeleagă de ce am evoluat și cum am evoluat”.
Elevii clasei a IX-a E – dirigintă prof. Mihaela Nicolae, au susținut un scurt momet artistic la finalul expoziției.