Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților primește, on-line, tot mai multe sesizări în legătură cu comportamentul și acțiunile unor preoți.
Un localnic îi scrie ierarhului: “Legat de cimitirul din… (CENZURAT), de ce stau porțile închise mereu? Am înțeles că noaptea se adunau mașini de șmecheri în curte, ok, înțeleg, dar ziua? Dacă tot și-au însușit rolul de a ține cheia, ar putea dimineața să deschidă poarta și seara să o închidă. Și, totodată, lângă Școala… (CENZURAT) stă un preot (nu îi știu numele), care mereu când cineva parchează aproape de poarta lui stă și țipă în ultimul hal. Asta este atitudine demnă de preot?”
Un alt localnic îi prezintă lui Calinic cazul “reactivării” unui preot sancționat: “Ați răspuns la această rubrică spunând că preotul… (CENZURAT), datorită problemelor sale, a fost canonisit de vrednicul de pomenire Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților la acea vreme, care a hotărât „de vrei să mai slujești, o poți face doar la o mănăstire de canon și niciodată într-o parohie”. Atunci, cum este posibil ca această persoană să fie transferată hoțește la… (CENZURAT), la câteva luni după ce ați susținut sus și tare că acest fapt este imposibil? De ce îl țineți în brațe, știți că a produs tulburare? A dat afară cântărețul bisericii și pălimarul cu o vechime de peste 20 de ani, pe motiv că lui nu-i place cum cântă. Ce ne puteți spune despre faptul că consilierii parohiali au depus o reclamație semnată de Consiliul Parohial la Protopopiat și în urma ei preotul a fost scos basma curată? Părintele protopop a făcut ancheta singur, cu toate că legal trebuia o comisie de anchetă din cel puțin două persoane și fără ca reclamanții să fie invitați să-și susțină plângerea. De ce nu-și ține canonul pe care l-a primit? Dacă el nu respectă un canon dat de arhiereu, noi ce ar trebui să facem când primim canonul de la duhovnic? Sau este negociabil?”
În ambele cazuri, răspunsurile lui ÎPS Calinic sunt identice și laconice: „Nemulțumirea dvs. a fost trimisă Sectorului Bisericesc pentru a se face cercetările cuvenite”.
Ar fi benefic dacă, după încheierea cercetărilor, concluziile la aceste nemulțumiri ar fi publicate pe siteul Arhiepiscopiei, în spiritul credinței și transparenței.
Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat…
TEODOR PUȘCAȘU
Ar mai fi ceva de adaugat prin care sa se autosesizeze mai marii bisericii, prin faptul că la o biserică din Fălticeni cel ce intră în altar, ce pregătește rânduielile slujbei, este un împatimit fumător ce nu se ascunde de acest viciu nici în prezența celor din jurul său.