În contextul alegerilor din acest an și a implicării unor preoți în politică, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților reamintește hotărârile Sf. Sinod din 29 februarie 2024 cu privire la poziția Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale.
Potrivit acestor decizii, “preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea ca, de pe poziția și prin mijloacele duhovnicești care-i sunt specifice, să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștină ortodoxă.
Preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât şi în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic.
Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
Arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare sau locale, să participe la campanii electorale în calitate de susținător, să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local.
Clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat, dar şi prin susținerea unui candidat, încalcă legământul depus la hirotonie și va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viața monahală.
Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale.
Sfântul Sinod permite, totuși, ca preoții și diaconii să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local şi consilier județean.
Preoții și diaconii nu pot candida la alegerile locale fără aprobarea scrisă a Chiriarhilor lor, care va fi acordată în urma analizei solicitărilor, într-o ședință a Permanenței Consiliului Eparhial și numai acelor clerici considerați capabili să promoveze interesele comunității în consiliile locale și în consiliile județene.
Preoții și diaconii care au obținut aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul județean vor fi suspendați de la slujire pe întreaga perioadă a campaniei electorale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcașurile de cult.
Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toți cetățenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine în societate”.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu precizează clar câți preoți au solicitat și câți au primit acceptul pentru a se înscrie în campania electorală pentru alegerile locale.
De ce oare i-o fi dat acest Arhiepiscop, Crucea Bucovinei lui Ciolacu ???? din lingaism si parvenire ??? Ce a meritat acest parvenit, gonacul lui haissam, analfabet care a ajuns prin lucrarea Mafiilor locale, a PSD, “presedinte de partid”, si “prim ministru ” de carton!!! Vorba Marelui acxtor al Romaniei …”pot fi eu fericit , ca Ciolacu este prim ministru al acestei Tari…? ” Aceasta jagardea care spunea ca un nesimtit ca sunt prea multi bolnavi in aceasta Tara !! Nesimtit !