Conducerea PNL Fălticeni a organizat un eveniment la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, în care a amestecat lansarea candidatului din municipiul Fălticeni cu lansarea altor 11 candidați din orașe și comune: Decebal Isachi (Dolhasca), Tomiță Onisii (Liteni), Vasile Hîj (Fântânele), Mircea Țan (Udești), Ștefan Timotei Manolache (Verești), Ioan Crăciun (Vulturești), Gabriel Boboc (Dolhești), Cătălin Vasile Hrescanu (Hârtop), Daniel Constantin Mihăilă (Preutești), Maricel Iacob (Vadu Moldovei) și Cezar Ciornei (Bunești).
Au participat președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele PNL Suceava, Vasile Tofan, și primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Evenimentul a fost organizat și moderat de președintele interimar al PNL Fălticeni, deputatul Bogdan Gheorghiu, care le-a dat cuvântul invitaților și i-a invitat la microfon pe candidați să se prezinte celor prezenți în sală.
Prof. dr. Codrin Bența a făcut o scurtă prezentare a parcursului său profesional și a detaliat proiectul electoral pe care îl propune alegătorilor din municipiul Fălticeni împreună cu echipa PNL pentru deliberativul local.
„Mă bucur că sunt aici, în fața dumneavoastră, la un moment în care încercăm să ne prezentăm gândurile noastre bune pentru Fălticeni. Cei care sunt alături de mine sunt consilierii care au acceptat să fie în lista pentru Consiliul Local. Ei sunt cei cu care am construit un program pe care o să-l prezentăm împreună, un program care generic se numește <Destin și demnitate>. Așa am încercat noi să sintetizăm campania noastră de la Fălticeni pentru că înseamnă foarte mult pentru noi cele două cuvinte. Când spunem destin, istoria ne duce cu gândul la istoria amplă, bogată, pe care Partidul Național Liberal a avut-o în cadrul istoriei naționale, la felul în care Partidul Național Liberal a marcat modernizarea și contemporaneitatea noastră. La felul în care organizația noastră liberală face parte dintr-o mare familie liberală, dintr-un partid al popularilor în spațiul european, un fapt care ne face pe noi mândri și încrezători că viitorul României va fi sigur și va fi către bunăstare. Când spunem demnitate ne gândim și la demnitatea pe care fălticenenii trebuie să o aibă aici, în spațiul în care ne aflăm cu toții, într-o zonă care are o culoare poate prea mult roșie, într-o zonă care vedem că se scaldă încă în nepăsare și încă într-o situație în care cu toții ar trebui să ne gândim să dăm o mînă de ajutor și să o facem să iasă. Populația, cetățenii, trebuie să înțeleagă că schimbarea e necesară în această zonă unde destinul nostru, destinul Fălticeniului, înseamnă și dezvoltare durabilă, înseamnă și prosperitate, înseamnă și un destin cultural de excepție. Totodată vorbim și despre demnitate pentru că e destul să ne gândim la ce spunea regele Mihai despre demnitate într-un interviu de-al său: Românii s-au luptat să aibe demnitate, românii s-au luptat să-și câștige independența, românii s-au luptat să-și obțină libertatea, pentru bunăstare ne mai trebuie un singur lucru. Demnitatea. Pentru noi demnitatea înseamnă mult și ca români, și ca fiind cetățeni ai Fălticeniului. De asta cele două cuvinte sunt emblematice pentru noi.
Despre mine, pe scurt, am să vă spun că sunt profesor la un colegiu vestit, la Colegiul Național Nicu Gane, sunt director actualmente cu un mandat de patru ani, jumătate din el este consumat. Stilul pe care am încercat să îl dezvolt, orientarea spre Europa a acestei școli. Am reușit să câștigăm câteva proiecte Erasmus, am reușit să avem două acreditări în această zonă, un proiect POCU, apoi două proiecte PNRR, reușind să realizez și o coabitare bună cu sindicatul. Am încercat să atrag către mișcarea cetățenească, către activitățile cultural-educative cât mai multă lume care să deschidă școala în felul acesta către comunitate. Alături de consilierii mei am creionat un proiect care cuprinde opt puncte”, a spus Codrin Bența.
Cele opt puncte sunt:
- Realizarea planurilor de urbanism cu reguli foarte clare de elevare a construcțiilor, care să facă din Fălticeni un oraș frumos
- Realizarea unui Muzeu de istorie și etnografie al Fălticeniului prin finanțare europeană, prin reabilitarea fostei case a lui Gabriel Tatos (Spitalul Sanipid) de pe Strada Maior Ioan
- Realizarea unui Centru de excelență în educație în clădirea unde a funcționat Grădinița cu Program Normal Lizuca
- Amenajarea unui Centru de îngrijiri paleative în clădirea fostului Consulat austriac și a unui Centru de îngrijire pentru persoanele vârstnice în clădirea fostului Spital de boli contagioase.
- Amenajarea unui parc industrial lângă Stația de epurare ACET (în apropierea podului spre Țarna Mică)
- Întreprinderea demersurilor pentru transferul clădirii fostului Dispensar CFR (situată lângă gară) în patrimoniul municipiului și transformarea sa într-un centru pentru persoane fără adăpost.
- Dezvoltarea turismului prin proiectul Fălticeni-Poarta de intrare în Bucovina, prin promovarea frecventă la târguri de turism, sau prin organizarea a două târguri ale producătorilor locali: de Paști și de Crăciun.
- Reabilitarea tuturor clădirilor de patrimoniu și protejarea acestora prin norme legislative locale.
Codrin Bența mai spune că este nevoie de atitudine pentru salvarea clădirilor vechi și de măsuri admnistrative care „să facă Fălticeniul măreț așa cum fusese el altădată. Nu trăim doar cu nostalgia aceasta, ci trăim și cu speranța că Fălticeniul va redeveni un centru cultural, un centru economic pentru această zonă și va avea un destin măreț așa cum a mai avut și altădată. De ce vrem toate acestea? Foarte simplu. Pentru că Fălticeniul merită mai mult. Tocmai de aceea vă îndemn să votați Codrin Bența pentru funcția de primar. Tocmai de aceea vă îndemn să-l votați pe președintele Consiliului Județean din nou, domnul Gheorghe Flutur, aici alături de noi, tocmai de aceea susținem europarlamentarii noștri, ai alianței, tocmai de aceea vă îndemn să votați consilierii noștri locali și județeni!”.
„Am niște amintiri din începutul anilor 90, când efectiv era o chestiune de curaj și nu o spun deloc la modul exagerat, să spui că ești liberal sau vrei să fii liberal. Vremurile au trecut, mai bine de 35 de ani, nu putem trăi nici din istorie, nici din amintiri. E vremea ca fiecare dintre noi, în special cei de aici de pe piedestal, să spună câte ceva în viața de zi cu zi și nu numai pentru ei, ci și pentru comunitățile din care fac parte. Important în alegerile astea care urmează, atipice poate față de celelalte. După părerea mea e bine că au fost aduse acuma, imediat în primăvară, și nu se lungesc până la toamnă. În felul acesta administrațiile locale vor putea să-și vadă efectiv de treabă, de ce au de făcut”, a spus Vasile Tofan, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.
„Eu o să fiu foarte scurt. Am venit cu mare bucurie și plăcere să fiu alături de echipa liberală de pe zona Fălticeni, să fiu alături de domnul președinte Gheorghe Flutur pentru un nou mandat pe care cu siguranță îl câștigă la Consiliul Județean. Mă bucură faptul că am văzut un program foarte bine articulat al domnului Bența pentru funcția de primar al Fălticeniului. Dăm și noi o mână de ajutor, doamna Ignat care lucrează la Primăria Suceava, da, este candidat pe lista dumneavoastră. Felicitări doamnă, oricum .. (moment în care este corectat de pe scenă și din sală și i se spune că numele candidatei este, de fapt, Holotă n.r.). Cum? Holotă? A, am greșit.. Mă rog, sunt mai multe doamne acolo, nu-i nimic. Problema e în felul următor, faptul că sunt astăzi aici nu este deloc întâmplător. De la Fălticeni până la Dolhești unde am soția, cobor în partea cealaltă pe la Liteni, pe la Tomiță, la domnul Hâj la Fântânele, la Dolhasca la domnul Decebal, am prietenii mei acolo, și sunt mai liber de sarcină acum și pot să dau o mână de ajutor la cine are nevoie. Așadar, cînd o să aveți nevoie, vă rog să-mi spuneți și cu domnul Bogdan, cu domnul președinte, vă pot fi de ajutor în anumite momente când aveți întâlniri, cînd aveți alte evenimente. Vă doresc mult succes, va fi un mandat de modernizare a județului a domnului președinte. Am văzut ieri, când și-a prezentat programul că vine cu lucruri foarte serioase. Dacă în mandatul trecut discuta de autostrăzi, în acest mandat discută de crearea de locuri de muncă. Sunt corelate între ele, autostrăzile aduc investitori, investitorii creează locuri de muncă. Sunt convins că în fiecare localitate domnul președinte are câte un proiect și va sprijini primarii de față. Mult succes și Doamne Ajută! Să desfacem o sticlă de șampanie pe data de 9 iunie ”, a concluzionat Ion Lungu, primarul PNL al municipiului Suceava.
Flutur despre Codrin Bența: “Omul de top, VIP-ul, cu un cv impresionant”
„Vă rog să fiți atenți la ce vă spun acum. Uitați-vă la calitatea vorbitorilor. Oameni buni, nu vreau să-mi jignesc aliații, dar dacă puneți într-o fereastră discursurile de săptămâna trecută de la oricare de aici, nu există egal. Iertați-mi lipsa de modestie, dar aici înseamnă liberalism la el acasă, cu oameni profesioniști, și trebuie cu asta să ne mândrim. Avem pepinieră puternică. Doi. Fălticeniul cu ce vine? Vine cu omul de top, cu vip-ul! Directorul Liceului Nicu Gane, un doctor, istoric, cu gradul I, un om cu un cv impresionant, modest, onest, dar la locul lui. Cu niște promisiuni foarte bine calculate. M-am uitat atent ce poate să facă, ce nu poate să facă, și asta înseamnă bun-simț. Eu îi mulțumesc domnului Bența și am venit să îl susțin cu toată forța pentru că este un liberal de frunte. Oamenii din învățământ trebuie să se mândrească cu asta. Și am venit să îl susțin cu tot respectul și cu toată dragostea. Fălticeniul este un oraș cultural, este un oraș al oamenilor de știință, de cultură, cu un trecut impresionant și aici avem omul și rețeta potrivită pentru Fălticeni. De aceea eu vreau să mai vin la Fălticeni și să nu abdicăm că-i oraș roșu. Haideți să-l dezvoltăm în continuare și Fălticeniul”, a trasmis Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava.
SERGIU JIPA