Marți, 23 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava au reținut un inculpat care are dublă (cetățenie moldovenească și română, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei.
Cercetările efectuate au stabilit că începând cu luna decembrie 2023, acesta, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a unei persoane vătămate majore cu infirmitate fizică permanentă la nivelul membrelor inferioare a exploatat-o prin obligare la practicarea cerșetoriei în folosul său.
Victima a fost adăpostită într-un sat din județul Suceava, de unde era transportată în zone aglomerate situate în diverse localități din acest județ și cele învecinate ( Botoșani și Neamț) pentru a obține venituri mari din practicarea cerșetoriei. Sumele de bani rezultate din activitatea infracțională au fost însușite integral de inculpat.
Din investigațiile efectuate a mai rezultat că în perioada 2004 – 2019, persoană vătămată a fost exploatată în același mod și pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile judiciare din această țară efectuând urmărirea penală față de mai mulți suspecți , membrii ai aceleași familii, din care face parte și inculpatul cercetat în prezenta cauză.
La data de 18 aprilie 2024 a fost încheiat un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă între România și Republica Moldova, iar la data de 23 aprilie 2024, au fost puse în aplicare mandate de percheziție domiciliară, atât pe raza județului Suceava, cât și a raionului Nisiporeni.
La efectuarea perchezițiilor în locațiile din România au asistat doi ofițeri de investigații din cadrul Inspectoratului Național de Investigații – Centru pentru Combaterea Traficului de Persoane din Republica Moldova, iar la cele desfășurate pe teritoriul statului vecin la locuințele suspecților , au participat doi polițiști din cadrul B.C.C.O. Suceava.
Ieri, 24 aprilie 2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, a dispus arestarea preventivă a inculpatului reținut, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Suceava.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul EUROJUST și SELEC .
Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.