Internetul poate fi considerat una dintre minunile lumii moderne, reprezentând de la lansarea sa în 1983 și până în prezent, unul dintre cele mai solide legături între oamenii din întreaga lume. Peste 5.83 miliarde de oameni sunt conectați la o sursă de internet pe un dispozitiv desktop în 2024, ceea ce echivalează cu peste 66% din populația Globului.
Peste 7.1 miliarde de persoane folosesc telefoane inteligente care sunt conectate la internet, media zilnică de deblocari fiind de 150 de ori. Internetul reprezintă o sursă continuă de informații pentru utilizatori, oferind acces la o multitudine de domenii. Numai că, în anumite cazuri, utilizatorii depășesc nivelul recomandat de folosire a gadgeturilor, cei mai expuși fiind copiii și adolescenții.
Ce este adicția digitală?
Pentru omul modern, internetul este una dintre cele mai facile modalități de a obține informații, de a menține legătura cu ceilalți, de a face cumpărături și multe alte lucruri. De exemplu, este un mediu excelent pentru adulții care au diverse hobby-uri, precum vizionarea de filme și jocuri video, sau jocurile iGaming, unde pot obține diverse avantaje, precum oferte de bonus fara depunere stanleybet și rotiri gratuite. Aceștia sunt responsabilizați în privința timpului petrecut online pe astfel de platforme, existând o politică strictă în acest sens – politica jocului responsabil.
Însă, în cazul anumitor platforme, precum sunt cele de social media, nu există astfel de practici. Timpul mediu petrecut pe rețelele de socializare la nivel global este de 2 ore și 24 de minute. Peste 72% dintre tineri și 48% dintre părinți simt nevoia de a răspunde instant mesajelor primite pe rețelele de social media și altor notificări recepționate online. Aceste procente indică un risc potențial de dezvoltare a adicției digitale.
Prin adicție digitală se înțelege o tulburare de natură comportamentală, în care persoana ajunge în stadiul în care nu-și mai poate controla impulsurile în ceea ce privește utilizarea gadgeturilor și dispozitivelor digitale. Practic, persoana respectivă va folosi în mod obsesiv tehnologia digitală, platformele și dispozitivele digitale în viața de zi cu zi, ceea ce produce efecte negative la nivel mental, fizic și social.
Cum se ajunge la dezvoltarea dependenței digitale?
Persoanele expuse dezvoltării acestui tip de adicție fac parte din categoriile care prezintă deja anumite probleme (anxietate, depresie, alte dependențe) sau care se află în stări emoționale cu potențial de risc (timiditate excesivă, stres, nefericire, etc). Acestea găsesc în internet o sursă care le ameliorează respectivele probleme și ajung să rămână conectați doar pentru a amâna revenirea la realitatea dureroasă.
Care sunt persoanele cu risc crescut de adicție digitală?
Numărul persoanelor care se confruntă cu o astfel de dependență este estimat la 210 milioane la nivel mondial. În realitate, se consideră că 61% dintre utilizatorii de interent au dezvoltat această formă de adicție. Anumite grupe de vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta dependență digitală:
- 13-17 ani – 73%
- 18-24 ani – 71%
- 25-34 ani – 59%
- 35-44 ani – 54%
- 45-54 ani – 40%
- 55-64 ani – 39%
- 64+ ani – 44%
În rândul tinerilor, 46% dintre aceștia și-au exprimat dorința de a folosi internetul constant, în timp ce 48% dintre adolescenți accesează internetul de câteva ori pe zi. În medie, tinerii își petrec 7 ore și 22 de minute zilnic pe telefonul personal, dar nici copiii cu vârsta între 8 și 12 ani nu sunt prea departe.
Astfel, aceștia își ocupă 4 ore și 44 de minute în fiecare zi cu butonatul telefonului și a altor gadgeturi conectate la internet. Un procent de 50% dintre tineri cred despre ei că sunt dependenți de gadgeturile mobile, opinie împărtășită de 59% dintre părinți. De asemenea, 77% dintre părinți au constatat că ai lor copii sunt distrași de gadgeturile mobile și că nu le acordă atenție atunci când realizează diverse activități împreună.
Mai mult decât atât, 32% dintre adolescenți ajung să discute în contradictoriu cu părinții lor în legătură cu rutina lor zilnică legată de utilizarea dispozitivelor conectate la internet. Nici 56% dintre părinți nu reușesc să-și „stăpânească” impulsul de a-și verifica telefonul mobil în timp chiar atunci când conduc, aspect constatat de 51% dintre copiii lor.
Pentru că este o problemă reală, chiar au apărut clinici dedicate tratării dependenței digitale. Persoanele cu probleme de acest fel participă la tot felul de exerciții, terapii și alte tratamente, inclusiv medicamentoase. Prin urmare, adicția digitală chiar există și reprezintă una dintre principalele dependențe ale omului modern, iar copiii reprezintă un grup de risc special.