Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților a fost întrebat, on-line, dacă un cântăreț bisericesc, care activează profesional într-o parohie, are dreptul să fie membru unui partid politic: “Conform ultimei hotărâri a Sfântului Sinod, doar arhierii, preoții, diaconii și călugării nu au voie să desfășoare activitate politică, neprecizând de personalul neclerical dacă are dreptul de a activa într-un partid sau nu”.
ÎPS Calinic răspunde citând legislația: “Cântărețul bisericesc, numit și cantor sau psalt, face parte, potrivit Sfintelor Canoane, din rândul clerului inferior al Bisericii.
În Regulamentul autorităților canonice disciplinare se face precizarea că sunt considerate neascultare de autoritățile bisericești participarea la manifestații neautorizate de Biserică, constituirea sau participarea în organizații de tip sindical, cu caracter politic sau care contravin moralei creștine și demnității clericale”.
În același timp, se menționează că este considerată o abatere administrativă activarea, în calitate de membru, în asociații, fundații și alte structuri asociative, respectiv înființarea de asociații, fundații și alte structuri asociative, fără binecuvântarea Chiriarhului.
Or, partidul politic poate fi asimilat unei „structuri asociative”.
Nefiind dată o hotărâre sinodală expresă referitoare la implicarea cântăreților bisericești în politică, consider că, pentru a activa ca membru într-un partid politic, cântărețul bisericesc trebuie să obțină binecuvântare arhierească”.
TEODOR PUȘCAȘU